Foil er bare sagen - som at danse på vand!

Foils er det helt store emne i windsurfingsporten i øjeblikket, og søndag skulle dansk windsurfings 'grand old man' Torben Kornum prøve windsurf foiling for første gang. Prøveturen skete i optimale forhold med 5-6 m/s og forårssol på Skive Fjord. På sidelinien havde han sønnen Sebastian, der i godt og vel et år har arbejdet netop med udvikling af foils.

Høj puls

"Jeg var selvfølgelig lidt spændt på udfaldet. Havde set mange videoer og fået mange gode råd gennem vinteren, men når det pludselig bliver virkelighed, ryger pulsen lige et par slag op. Der er jo mange der har prøvet med skiftende resultat, men forholdene var nærmest optimale, og udstyret var trimmet af en prof, så der var ingen undskyldning for mit vedkommende," udtaler Torben Kornum til Bådmagasinet og fortsætter.

Lad foilen gøre arbejdet

"Første tur var rent rodeo. Man er jo vant til at der skal lægges kræfter i, så jeg hev solidt hjem i sejlet og pressede med fødderne. Brættet fløj ud af vandet i noget der lignende en dårlig freestylemanøvre - for sekunder efter at lande med et stort splash på vandet. Op på hesten igen...

Seancen gentog sig nogle gange. Frustrerende! Først da jeg lyttede til Sebastians råd om at lade boardet bygge farten op på vandet, og derefter lade foilen gøre arbejdet, begyndte det at ligne noget. Jeg svævede henover vandet!"

Udvikler enormt løft

"Foils udvikler et enormt løft allerede ved 10-12 knobs fart, så der er slet ingen grund til at tvinge board'et fri af vandet. Snarere tværtimod. Mine 76 kilo røg sammen med udstyret ud af vandet uden anden kraft end foilens og fartens.

Så snart man er fri af vandet gælder det om at flytte vægten lidt frem for at sejle foilen fladt - ellers fortsætter den ud af vandet. Det er tydeligt, at der er tale om kræfter som man ikke kan kontrollere med rå kraft - i hvert fald ikke den slags kræfter, som jeg har til rådighed. Og det er måske netop en af de mest besnærende ting ved foiling. Teknikken og trimmet er lige så følsomt som en jolle eller en kapsejladsbåd i let vind, og kræver lige så stor fokus."

Fuldstændig bidt af det

"Det er mange år siden at jeg havde det så sjovt på et windsurfboard, som her i weekenden. Jeg lignede ganske vist en klovn i begyndelsen, men belønningen kom efter en time med længere og længere ture. Første gang man finder balancen, og brættet lægger sig stabilt og roligt foilende, er det som at danse på vandet. Helt frit og uden en lyd bortset fra en svag rislen fra finnen. Totalt uden friktion fra vandet. Det her kommer til at endevende windsurfsporten, og alle der i årenes løb har lagt grejet på hylden, kan roligt finde det frem igen!", slutter Torben Kornum!

329

Sebastian Kornum har som proffessionel, gennem det seneste år, ligget og udviklet samt testet foils og har opnået stor erfaring på området.  Seneste nyheder

"Kun en gnist fra katastrofen"

Båd sunket ved Bornholm

Kort Nyt

"Kun en gnist fra katastrofen"

Kapsejlads

DH-DM vender stærkt tilbage - 2021 dato fastlagt

Kort Nyt

Båd sunket ved Bornholm

★ Test af sejlbåde

★ Brugtbåds-duel: Vi fulgte det svære valg

OL

49erFX team sikret økonomisk frem mod OL

Bådudstillinger

Öppet Varv gennemføres i en Corona-model

Kort Nyt

Covid-19: Gode nyheder fra ’hinsidan’

Kort Nyt

I søkortet var der dybt nok - alligevel gik det galt!

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Fairline Yachts solgt til RiverRock

Stor interesse for kabinebåde

Ny motorbåd er en genfødsel af klassiker