Foil er bare sagen - som at danse på vand!

Foils er det helt store emne i windsurfingsporten i øjeblikket, og søndag skulle dansk windsurfings 'grand old man' Torben Kornum prøve windsurf foiling for første gang. Prøveturen skete i optimale forhold med 5-6 m/s og forårssol på Skive Fjord. På sidelinien havde han sønnen Sebastian, der i godt og vel et år har arbejdet netop med udvikling af foils.

Høj puls

"Jeg var selvfølgelig lidt spændt på udfaldet. Havde set mange videoer og fået mange gode råd gennem vinteren, men når det pludselig bliver virkelighed, ryger pulsen lige et par slag op. Der er jo mange der har prøvet med skiftende resultat, men forholdene var nærmest optimale, og udstyret var trimmet af en prof, så der var ingen undskyldning for mit vedkommende," udtaler Torben Kornum til Bådmagasinet og fortsætter.

Lad foilen gøre arbejdet

"Første tur var rent rodeo. Man er jo vant til at der skal lægges kræfter i, så jeg hev solidt hjem i sejlet og pressede med fødderne. Brættet fløj ud af vandet i noget der lignende en dårlig freestylemanøvre - for sekunder efter at lande med et stort splash på vandet. Op på hesten igen...

Seancen gentog sig nogle gange. Frustrerende! Først da jeg lyttede til Sebastians råd om at lade boardet bygge farten op på vandet, og derefter lade foilen gøre arbejdet, begyndte det at ligne noget. Jeg svævede henover vandet!"

Udvikler enormt løft

"Foils udvikler et enormt løft allerede ved 10-12 knobs fart, så der er slet ingen grund til at tvinge board'et fri af vandet. Snarere tværtimod. Mine 76 kilo røg sammen med udstyret ud af vandet uden anden kraft end foilens og fartens.

Så snart man er fri af vandet gælder det om at flytte vægten lidt frem for at sejle foilen fladt - ellers fortsætter den ud af vandet. Det er tydeligt, at der er tale om kræfter som man ikke kan kontrollere med rå kraft - i hvert fald ikke den slags kræfter, som jeg har til rådighed. Og det er måske netop en af de mest besnærende ting ved foiling. Teknikken og trimmet er lige så følsomt som en jolle eller en kapsejladsbåd i let vind, og kræver lige så stor fokus."

Fuldstændig bidt af det

"Det er mange år siden at jeg havde det så sjovt på et windsurfboard, som her i weekenden. Jeg lignede ganske vist en klovn i begyndelsen, men belønningen kom efter en time med længere og længere ture. Første gang man finder balancen, og brættet lægger sig stabilt og roligt foilende, er det som at danse på vandet. Helt frit og uden en lyd bortset fra en svag rislen fra finnen. Totalt uden friktion fra vandet. Det her kommer til at endevende windsurfsporten, og alle der i årenes løb har lagt grejet på hylden, kan roligt finde det frem igen!", slutter Torben Kornum!

329

Sebastian Kornum har som proffessionel, gennem det seneste år, ligget og udviklet samt testet foils og har opnået stor erfaring på området.  Seneste nyheder

Udsat Waterz stævne afvikles start oktober

Tyske sejlere angrebet af pirater nær Spanien

★ Arkivet: Luffe 58 - Trimmes med knapper

Båddåb i Sejlcenter Nivå

Surf

Udsat Waterz stævne afvikles start oktober

Kort Nyt

Tyske sejlere angrebet af pirater nær Spanien

★ Test af sejlbåde

★ Arkivet: Luffe 58 - Trimmes med knapper

Kort Nyt

Båddåb i Sejlcenter Nivå

Kort Nyt

Sejler redder sig fra brændende båd

Kapsejlads

Silverrudder slut: Planlægning for 2021 starter i dag - se...

Kort Nyt

Silverrudder: Meget få vil fuldføre

Kort Nyt

Solo-roer Lia Ditton sætter ny rekord fra USA til Hawaii

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Mercury lancerer fabriksrenoveret motor

Ny udgave af den elektriske båd Eelex 8000

Mercury med nyt "Smart Tow"