Foils fik gennembrud i windsurfing!

I lørdags kom det, som surferne længe har snakket om og forventet. En windsurfer med foils vandt i suveræn stil distancesejladsen Fur Rundt - et resultat der vækker stor opmærksomhed overalt i surfsporten - og langt udover landets grænser.

Kun seks af de fremmøste windsurfere og tre kitesurfere formåede at gennemføre sejladsen Fur Rundt. Med vindstyrker op til 15 m/s var det for de fleste hård kost og måske også en smule risikabelt at kæmpe sig igennem den cirka 30 km lange distance.

Til gengæld fik alle fremmødte en opvisning i verdensklasse og en intro i surfsportens seneste udvikling. Sebastian Kornum vandt sejladsen i overbevisende stil, og det er der såmænd ikke noget nyt i, men udstyret han anvendte var af en noget anden kaliber end det sædvanlige.

Spændende udvikling

Gennem vinteren har Sebastian været stærkt involveret i udvikling af foils til windsurfing, og han fortæller: "Det er en vildt spændende udvikling, som surfsporten gennemgår lige nu med introduktionen af foils. Vi (Neilpryde Design Center) har arbejdet på projektet i et år, og der dukker hele tiden nye muligheder op. Den største fordel med foils er, at man kan nå høje hastigheder allerede fra helt lave vindstyrker, men sejladsen Fur Rundt viste at foils også kan håndteres i så barske vindforhold, som vi havde specielt på øens nordlige side. Det er et resultat, som der uden tvivl vil blive lagt mærke til ude omkring i surfverdenen. Jeg var temmelig hårdt presset under sejladsen og troede faktisk ikke, at det kunne lade sig gøre at foile i så hårde forhold, men mange gange er det en konkurrence, der skal til for at skubbe grænser og skabe udvikling, og specielt kitesurferne sejler jo virkelig hurtigt på deres foils, så jeg måtte bare hænge i, hvis jeg ville vinde. Jeg tror nu stadig, at kitefoilerne er de hurtigste i de fleste tilfælde, men nu må vi se hvordan udviklingen går".

001

Sebastian Kornum produkttester også for Neil Pryde.

Med til historien hører også, at Sebastian måtte sejle en stor del af distancesejladsen uden brug af trapez. "Jeg måtte strække armene helt ud for at kunne stå oprejst og kontrollere foilens vinkel, og i den stilling rakte linerne desværre ikke. Det er afgjort noget, vi må arbejde på, for det er ikke meningen, at man skal foile rundt med en puls på 180 og syrede arme".

I den kommende uge rejser Sebastian Kornum til Kroatien for at teste videre på foil-projekter for sine sponsorer. Dermed går han glip af en afdeling af de danske Formula/Slalom mesterskaber, men den 24-årige Skive-surfer vurderer, at der er så meget fremtid i foils, at han uden tøven vælger det danske stævne fra.

Bedste kitesurfer på foil i Fur Rundt blev Martin Broesbøl fra Århus.



Seneste nyheder

"Kun en gnist fra katastrofen"

Båd sunket ved Bornholm





Kort Nyt

"Kun en gnist fra katastrofen"

Kapsejlads

DH-DM vender stærkt tilbage - 2021 dato fastlagt

Kort Nyt

Båd sunket ved Bornholm

★ Test af sejlbåde

★ Brugtbåds-duel: Vi fulgte det svære valg

OL

49erFX team sikret økonomisk frem mod OL

Bådudstillinger

Öppet Varv gennemføres i en Corona-model

Kort Nyt

Covid-19: Gode nyheder fra ’hinsidan’

Kort Nyt

I søkortet var der dybt nok - alligevel gik det galt!





Udvalgte artikler *


Produktnyt

Fairline Yachts solgt til RiverRock

Stor interesse for kabinebåde

Ny motorbåd er en genfødsel af klassiker