Pulsen er fundet i dansk sejlsport

Ihærdigt argumenterede jeg for at få sat en dynamisk tankegang i gang. Fredag efter fredag søgte jeg lidt ny tækning, og glædeligt skældte jeg ud på al det statiske i dansk sejlsport. Der er jo ingen ende på folks initiativrigdom, når molebajeren indtages.

Når ærmerne skal smøges op, og det sure arbejde begynder – stopper initiativet. Forklaringerne er så mange, at de er til at brække sig over. Skægt nok står de samme igen oftest forrest, når resultaterne skal nydes. Det er oftest også dem som forarget brokker sig højlydt over udgiften, når regningen skal betales. Men i "fællesskabet" har de jo retten på deres side, de er jo "normale".

Heldigvis er der rigtig mange gode sejlere, der det seneste år er gået mod strømmen gennem "Sejlsportsligaen", der beviseligt er blevet hjertestarteren. Dansk sejlsport har med Sejlsportsligaen formentlig fået den "energikilde" der kan være med til at vende udviklingen for bredde sejlsporten og klublivet for de 16-60 årige.

Har du fysisk været til stede ved et eller flere ligastævner, har du set brede smil hele vejen rundt. Selv har jeg været med, fra liga sejladsdag 1. Jeg har ikke mødt én eneste utilfreds sejler. Alle er enige om sejlsportsligaen og tankerne bag – og jublen har været hele vejen rundt, fra øst til vest – fra ung til gammel.

Fakta er, at 38 klubber har vist interesse for Sejlsportsligaen, 18 har sejlet i år + der er 20 som i weekenden skal sejle kvalifikationsstævne i på Svanemøllebugten.

Bedst af alt, så favner liga-tanken bredt. Fra Østdanmark stiller klubber/havne som Lynæs, Gilleleje, Helsingør, Nivå, Rungsted, Vedbæk, Skovshoved, Hellerup, Furesøen, KAS, KØS Sejlsport, Nivå, Sundet, Lynetten, Vallensbæk, Holbæk, DTU Sejlsport og Roskilde.

Fra Vestdanmark finder du klubber som Bogense, Hadsund Struer, Brejning Sejlklub, Thurø, Fredericia, Horsens, Frederikshavn og Skærbæk. Det må da kaldes rimeligt bredt funderet, Ligaen favner virkelig hele sejlsporten i hele Danmark.

En af de klubber der i år røg ud af ligaen – står på spring for at afholde et ligastævne næste år – for som de siger, de vil ikke miste det momentum som ligaen har skabt i klubben – bredt. Og når Sejlsportsligaen kommer til byen, kræver det sin klub. Rungsted, Sønderborg, Hellerup og Aarhus vidste det i 2014 - viste at det samler hele klubben, genskaber glæden ved sejlsporten og livet i klubben.

Fantastisk er det også, at vi sammen fik skabt SAILING Champions League foran "Den lille havfrue" på Langelinie i Københavns Havn. Her beviste vi alle sammen det bedste omkring "Stadium sejlads", det som så mange snakker om, men ikke mange magter at løfte, ud over den taknemmelige power point.

Både fredag, lørdag og søndag var der, på trods af vejret, pænt med besøg og paraplyer på tilskuerpladserne i Langeliniehaven, selvom lørdagen var 'pivkold' og søndagen MEGET våd. Vi ville alle sammen opleve dramaet, sammen kunne vi gyse og juble med Michael Hestbæk & besætning, der vandt med mindre 1 meter, og mindst mulig pointmargin..

SAILING Champions League er elitens legeplads, det skal ingen frygte. Ligaformatet er stærkt, sportsbådssejlads og det spirende klubliv vokser – hele bredden i Sejlerdanmark vil gerne være med – heldigvis. Der er lys for enden af tunnelen

Lad mig slutte min kommentar af med, at citere DS Formand Hans Natorp. Under SAILING Champions League holdt han tale til de 23 klubber fra 16 nationer. Det skete på engelsk, hvor han sagde:"I am thrilled to be here today" og han fortsatte: "Setting up the SAILING Champions League at this early stage is a bold move, but it felt right to do it now. The league format is the thing to do!

It is a bold move to do new things – and having the first SAILING Champions League now after our very intense but short experience with national leagues in Germany and Denmark is indeed a bold move. Pulling this through has only been possible on the back of some very enthusiastic organizations and people". Kniber det med dit engelsk, så brug Google oversættelse her

Her rammer Hans Natorp sejlsportens ømme tå, for der er ikke noget nyt under solen.

"Normalitetsforbandelsen" hviler tungt over dansk sejlsport, viser diverse debatter. Der er stadig sejlere der ikke forstår hvorfor. Holdningen er, at vi for hver en pris, ikke skal forsøge noget, uden det skal forklares og forstås af sejlsportens mange "Dummies". En svær opgave.

Man skal som anderledes tænkende affinde sig med, at en selv og ens nærmeste bliver sat i bås. Acceptere at blive genstand for endeløse rækker af tåbelige kommentarer her på Baadmagasinet.dk og på Facebook. Personlig lever jeg fint med det, så længe jeg ser at sejlsporten ude i de mange klubber spirer og genskaber sportens storhed.