Tænk vi lykkedes sammen – alle sammen, sammen.

Silkeborg fik sin prik i 20 sejlads, jubelen kender ikke ende på tilskuere pladsen. Sejlklubben Sundet, blev nr. 2. Begge klubber er i den meget ubehagelige nedryknings truede ende af ligaen. Dramaet er super intenst, hvor ingen klubber kan følge sig sikker på en forsat placeringen i Sejlsportsligaen i 2015. Tænk, at dansk sejlsport er nået så langt, ja på så kort tid.

Historien er kort, startede først i maj 2013, knapt 15 måneder siden. Da dengang nye generalsekretær Mads Kolte Olsen lancerede strategien:  "Puls og vand i håret" på sin arbejdsdag nr. 100 - LINK

Visionen var dengang at få skabt et netværk og en dagligdag omkring klubben. Målet for Kolte-Olsen var at få ”min klub” til summe af liv, mindre selskabslokale og mere sejlklub fyldt med masser af puls.

For at få skabt opmærksomhed omkring sporten i bredere kredse var det dengang Mads Kolte-Olsens ambition at få etableret et sportsbådsmiljø og en medieskabt sportsbådsliga.

Dengang var det et klart bevis på, at generalsekretæren læser Bådmagasinet, for det var præcis, hvad den gamle redaktør Øverup foreslog i sin leder tilbage i april måned 2013.

Sejlsportsligaen skulle være trækplasteret, med den gode fest og de smukke mennesker, festen der får ”Rikke, 24 år” ned på havnen. Politisk totalt ukorrekt, men våbnet der skulle få de nye sejlere interesseret i sejlsport var den gode fest omkring begrebet ”Klubliv”. Skulle sejlsporten lykkes fremadrettet, skulle der genskabes en lang række dynamiske miljøer ude i sejlklubberne.

Først skridt på vejen var, at etablere en ”Sejlsportsliga”. Umiddelbart et vanskeligt projekt, men hjælpen lå i Hamborg. Oliver Schwall fra den tyske sejlsportsliga, var i gang med sin første sæson og delte åbent ud af sine erfaringer. Det gav arbejdsgruppen mulighed for at få bestyrelsen i DS til at træffe en række strategiske beslutninger:

"Vi har truffet to vigtige principielle beslutninger, som vil få stor betydning for dansk sejlsport de næste mange år. For det første, at vi etablerer en ny sejlsportsliga, hvor sejlerne konkurrerer på klubhold. For det andet, at vi retter et særligt fremadrettet fokus på sportsbåde. Dels ved at anbefale klubberne at investere i sportsbåde og dels ved at basere sejlsportsligaen på sportsbåde", citat Dansk Sejlunions formand, Hans Natorp, oktober 2013.

Læs også: Ny Sejlsportsliga for klubber i 2014

Start-aarhus dag2_FlemmingPedersen_528

Tætte starter og kamp hele banen rundt på de korte baner, skaber spænding for sejlerne samt tilskuerne. Foto Fl. Pedersen/DS

Derfra til første start i Rungsted ultimo maj måned lå der en arbejdsindsats som kun kan favnes af et udtryk: ”Ubeskrivelig helt igennem ubeskrivelig”. En arbejdsindsats der var drevet af lige dele fanatisme og en ukuelig tro på projektet. Klubberne bakkede op, så meget at der måtte foretages en lodtrækning om de 18 pladser i ligaen på klubkonferencen.

Valget af J70 som ligabåd og dermed en solid investering i 7 styk kan debatteres, for nu at sige det mildt, meget mildt. Primo maj ankom de og festen kunne begynde.

Ligaens barnedåb var i Rungsted, interessen var enorm. Alene kliktallet på Bådmagasinets online magasin: ”Sejlsportsligaen”, slog alle rekorder. Cirka 130.000 unikke klikkede ind på online magasinet og læste om ligaen og nogle af folkene bag.

LINK til Bådmagasinets online magasin "Sejlsportsportsligaen"

Barndommen foregik i Sønderborg og Hellerup, fantastiske arrangementer på hver sin måde. Diversiteten i danske sejlklubber er enorm, måde at tænke på i de enkelte klubber er meget forskellig. En ting har årets 4 liga stævne til fælles, en fantastisk frivillighedskultur. Til hvert stævne har frivillige konklet igennem fra tidlig morgen til sen aften, næsten altid med en smil på.

Konfirmationen afvikles i Aarhus, i et intenst drama hvor Hellerup nok er stukket af, men alt andet skal afgøres i søndagens sejladser. En 12.-plads og dermed en plads i Sejlsportsligaen 2015, og en 16.-plads og dermed udrykning, skilles af kun 10 point.

Mellem nr. 3 og dermed en plads i den internationale Champions League og en 7.-plads er kun 5 point.

Søndagen bliver dagen med de store følelser, mange tårer både de salte og glædes tårerne.

Skovshoved dag2_FlemmingPedersen_531

Silkeborg's hold kan stadig nå en podieplads. Her fuld koncentration - og måske også lidt frustration - under en af lørdagens meget stille sejladser. Foto Fl. Pedersen/DS

Sejlsportligaen er stadig et stort barn, men kursen er lagt. Som det blev udtrykt af erhvervsmanden Ib Kunøe: ”Sejlsportsligaen er hjertestarteren til dansk sejlsport”. Allerede år 1 har ligaen vist positive tegn ude i de deltagende klubber, der er skabt grobund for en dialog og intern kappestrid om at repræsentere klubben.

Barnet: ”Sejlsportsligaen”, er stadig et barn. Der er mange knapper der skal skrues på, både i de enkelte klubber, men også i selve ligaen. Men begyndelsen var en succes, kun de færrest havde troet på. 2015 vil vise ”Sejlsportsligaen” som en vild teenager, der sætter nye standarder for dansk sejlsport.