Få så flyttet dansk sejlsport

Dansk sejlsport står i stampe, hvis ikke det nok nærmere går baglæns! Der sker intet rundt omkring, og for et par år siden vedtog Dansk Sejlunion en "Strategi 2011", som skulle forandre hverdagen for den menige sejler. Bådmagasinets klummeskribent Nicolai Lassen påstod, det ikke ville rykke en millimeter – han væddede med Hans Natorp, og Lassen endte med at tabe (gud ved hvorfor?) to øl til Hans Natorp. Nu påstår jeg - Lassen du skal have dine øl retur!

Strategi 2011 har ikke påvirket dagligdagen for de menige sejlere. Det kan da godt være, den har ændret strukturelt på et set-up i Dansk Sejlunion, men ændret noget for sejlerne, nix – ikke en bølge!

Gør sejlsporten sexet

Nu sidder jeg her på bagkanten af et veloverstået Boat Show i Fredericia og tænker, hvad pokker er det, der skal til for, at sejlsporten igen bliver sexet?

Priserne skal ned. Det er helt klart blevet alt for dyrt at sejle. Finans- gælds- og hvad de andre kriser ellers er døbt, har ændret folks syn på det at bruge penge. Pengene er der såmænd stadig, de bliver bare prioriteret anderledes, hvilket går hårdt ud over sejlsporten. Kap-sejladser bliver aflyst, og dem der bliver afviklet – ja, der falder deltagerantallet til tæt på et kritisk niveau for fremtid gennemførelse! Havnepladser er der ved at være nok af, så den undskyldning gælder heller ikke længere.

Sporten kort

Ved en lille sammenkomst i løbet af bådudstillingen sad jeg sammen med Theis Palm og Mads Christensen, begge North Sails folk. Theis havde været i Japan for at sejle Prins Henrik Trophy. Det foregik som holdsejlads, hvor hvert land stillede med tre hold. Theis var begejstret. "Har du nogensinde prøvet det, Øverup?", spurgte Theis. Til hvilket jeg måtte svare: "Øhh nej!". Men pludselig tændte det noget i mig. Hvorfor lyder det ikke i Lørdagssporten, "tænke-citat":

"Og i dagens Landssejlsportsturneringen mødte Svendborg Helsingør, som vandt 3-1, og i Aarhus var Næstved på besøg, her blev det til en hjemmebanesejr på 3-2 efter en omsejlads. I morgen tager KDY imod Fredericia, hvor der sejles ud for Skovshoved med start kl. 13.00...se mere på sporten.dk".

Hvad så DS, hvis vi var dygtige sammen, kunne vi måske også komme med i alle avisernes sportsresultater. For noget af det, jeg mener sejlsporten mangler her-hjemme, er synlighed, og tænk hvis det ligesom også lykkes at skabe en sejladsform, der ligefrem blev po-pulær.

Vild med sejlsport

Det ville skabe liv i de sejlklubber, der skulle udtage de besætninger, der skulle sejle "Landssejl-sportsturneringen". Hvis vi nu var rigtig gode, kunne det jo være, træerne voksede ind i himlen med en eliteserie, 1. division og naturligvis en oldboys række, som der nok findes flest aspiranter til. Det kunne jo også være, det ville ende i et TV program lørdag aften "Vild med Sejlsport"...

Jeg er sikker på, de rigtige folk kan drible den bold i mål. Idéen er serveret - se at få flyttet dansk sejlsport, så den bliver kendt for andet end store dyre og kostbare både. For min umiddelbarre holdning er, det er blevet alt for dyrt at have sejlsport som fritidsinteresse!