Det er super fedt - siger kitefoil sejler om OL-beslutning

Related Articles: Afviser IOC World Sailing? - Mix offshore kølbåds disciplin hænger i en tynd tråd, Fredag, afgørelsens time for sejlsportens 10. medaljesæt, Paris 2024: Dansk Sejlunion forslår alternativ OL disciplin, Slingrekurs i World Sailing, World Sailings olympiske dilemma

IOC’s Executive Board godkendte torsdag eftermiddag indstillingen fra World Sailing (WS) om at splitte ’mixed kite’ disciplinen i individuelle discipliner for kvinder og mænd.

Oprindelig vedtog og indstillede WS i 2018 den 10. disciplin til IOC som en mix offshore keelboat disciplin. Men i december 2020 godkendte IOC 9 sejlsports discipliner, men ikke den meget omdiskuterede kølbåds disciplin, som skulle undersøges nærmere.

I april 2021 udtrykte IOC stor bekymring omkring kølbådsdisciplinen, ikke mindst på grund af sikkerhedsmæssige aspekter i relation til både udøverne samt generelt idet bådene ville blive spredt ud over et stort område, og det ville blive ressource krævende at skabe sikkerhed omkring de enkelte både. IOC var generelt bekymret over, at disciplinen tillige ville øge omkostningerne for gennemførelse af sejlsportens OL-program. IOC bad meget direkte WS om at komme med alternative forslag – det var reelt et ”vink med en vognstang”.

På WS halvårsmøde i starten af maj fastholdt man, at kølbådsdisciplinen stadig var WS førstevalg, men IOC underkendte som ventet disciplinen på mødet den 8. juni, og godkendte det alternativ som WS havde indstillet til IOC Programme Commission.

Det er super fedt !
Kitefoil sejleren Emil Becket er begejstret over nyheden: ”Det er super fedt ! Det er en fordel for os i Danmark, at der nu er tale om individuelle discipliner for mænd og kvinder, idet der reelt ikke er nogen piger/kvinder lige nu som ser ud til at ville satse på OL. Jeg tror helt klart, at jeg er parat til en OL-satsning mod Paris 2024, og min fætter Johan er også tændt på ideen. Det er en fed mulighed, og vi skal bare i gang med at træne endnu mere. Vi har for kort tid siden haft en dialog med Dansk Sejlunion om, hvordan de kan hjælpe, men det er stadig meget nyt. Der er også et par andre dygtige sejlere, som jeg tror vil være med i en OL-træningsgruppe. Hvis vi går målrettet efter det, så tror vi også det vil være muligt for en af os at kvalificere os til OL 2024.”

Lysten til kitefoil skal komme indefra
Thomas Jacobsen, DS Sportschef siger til Bådmagasinet om beslutningen: ”Det er godt nyt for de drenge, som er i gang. Der er en gruppe yngre sejlere der gerne vil i gang, men de skal selvfølgelig udvikle sig til elitesejlere. I dag er ingen danskere i top 25, måske i top 50, så det kræver en meget intensiv satsning frem mod OL 2024 i Paris, hvis det skal lykkes. Mix offshore keelboat var en vanskelig opgave, hvor kun tre besætninger havde vist interesse i Danmark. Det er nok ikke en savnet medalje. Mixed Relay Kite var en konstrueret disciplin, som reelt ikke eksisterede. Der har kun være ét stævne og kun få lande har interesseret sig for denne disciplin.
Jeg tænker også, at der måske kunne være nogle kvindelige jollesejlere, fx Anne-Marie Rindom og nogle af 49erFX sejlerne som kunne være interesserede i Kitefoil. Det vil være en interessant proces, men lysten skal komme indefra hos sejlerne.”

Morten Lander, Kiteboarding Danmark siger:
”Det er godt for Danmark at der nu er individuelle discipliner, især fordi vi slet ikke har nogen aktiver kvindelige sejlere i Danmark. Mixed Kite Relay (stafet red.) kunne have været en relevant disciplin internationalt, men den ville ikke have fungeret i Danmark. Der er nogle mandlige kite sejlere som måske vil satse på OL 2024, men det vil kræve meget af dem, da de skal satse på en lystbetonet sejlkarriere, i stedet for uddannelse og job. Kite racing er en lille niche i Danmark, selvom der er rigtig mange kitesurfere på landsbasis. Måske kunne det være interessant for nogle jollesejlere, men ét er sejlerforståelse, nogen andet er at det tager tid at finde balancen på en kitefoil, at justere kroppen ift. de mange input der kommer fra vindstød, bølger m.v. i de høje hastigheder som hurtigt nærmer sig 50 km/t.”

Modernisering af OL-programmet
Man kan reelt tale om en større modernisering af sejlsportens OL-program i 2024, hvor der nu vil være både kitefoil og iQfoil (windsurfing) for mænd og kvinder, dvs. i alt 4 surf discipliner ud af sejlsportens 10 discipliner. De øvrige 6 discipliner er Laser mænd, Laser Radial kvinder, 49er mænd, 49erFX kvinder, Nacra 17 mix og 470 mix.

Det er faktisk i god tråd med den modernisering af det samlede OL-program som er i gang, hvor der også kommer nye discipliner som skateboarding, surfing shortboard, sportclimbing og breakdance.

Samtidig ser IOC med positive øjne på, at de international forbund kommer med forslag til ændringer af eksisterende discipliner i fremtiden for eksempel Mixed Team Cross Country, Extreme Slalom Canoeing, Parkour, Beach Handball og Coastal Rowing.

Signalerne fra IOC er dermed en modernisering af det olympiske program som appellerer til verdens ungdom. Netop derfor er det helt afgørende for sejlsporten, at der løbende sker en udvikling og modernisering af de olympiske sejlsportsdiscipliner, hvis man skal fastholde sin position som olympisk idræt i fremtiden. Noget som også støder på markant modstand i mere traditionelle sejlerkredse, men omvendt vil det være katastrofalt for sejlsporten at ryge ud af OL-programmet.

Læs også tidligere artikler (herunder, red.) om denne problematik, som har være højaktuel gennem det seneste halve år:Kapsejlads

Fyn er fin - også for Finn

Kapsejlads

100 mil i Fjorden: 25 både tager udfordring op

Kort nyt

Åbent brev: STOP automatiseringen af fjordbroerne

SailGP

SailGP: Highlight fra Italien

Kort nyt

Scan-Kap sejlerne fik trim og gode råd

Udvalgte artikler *