OL vil blive afviklet som planlagt - siger de!

Både IOC og Japan forsøger nu at mane spekulationer om OL i jorden, og i løbet af få dage forventes, at IOC vil offentliggøre en såkaldt ”playbook” med detaljer omkring, hvordan IOC vil planlægge at afholde Tokyo 2020. Samtidig bliver det også mere tydeligt, at diskussionen i højere grad vil blive, hvordan man kan afvikle OL under forsvarlige former i en situation, hvor store dele af verden inklusive Japan stadig er påvirket af Corona-situationen.

Præsidenten for OL-organisationskomiteen i Japan, Yoshiro Mori har netop overfor internationale nyhedsbureauer og medier fastslået, at OL vil blive gennemført uanset hvordan situationen er med Covid-19 til sommer, ligesom han peger på, at man har fokus på, hvordan man vil afvikle OL, og ikke om OL vil blive gennemført.

Præsidenten for Den Internationale Olympiske Komite (IOC), Thomas Bach er kommet med samme udmelding, nemlig det er IOC’s opgave sammen med Japans OL-organisationskomite at sikre gennemførelsen af OL.

Thomas Bach udtrykker det ifølge Ritzau på denne måde: ”Vores opgave er at planlægge OL, ikke at aflyse OL. Det er derfor, vi arbejder dag og nat på at planlægge et sikkert OL. Vi spekulerer ikke i, hvorvidt OL bliver afviklet, Vi arbejder på, hvordan det kan afvikles.”

Læs også: Er det muligt at afvikle OL til sommer ?

I løbet af 2020 kom Japan godt igennem Corona-pandemien, men her i starten af 2021 har der være flere udbrud, som har medført, at Japan har lukket sine grænser og erklæret undtagelsestilstand i den kommende OL-by Tokyo samt andre store byer. D Samtidig bliver det også mere tydeligt, at diskussionen i højere grad vil blive, hvordan man kan afvikle OL under forsvarlige former i en situation, hvor store dele af verden inklusive Japan stadig er påvirket af Corona-situationen. Den er netop blevet forlænget én måned på grund af den øgede smittespredning.

Japan vil være en sikker vært for legene
Direktøren for det japanske selskab for klinisk virologi, Tetsuo Nakayama fastholder at det ikke er vaccinationer som er det mest afgørende, men Covid-19 tests af deltagere samt alle andre involverede, hvis man skal afvikle et sikkert OL.

Han peger på, at daglige PCR-tests vil være nøglen til et sikkert OL, ligesom at man skal planlægge i ’bobler’ og således at deltagerne ikke spiser sammen hver dag. Dette er det samme som vi netop har set ved VM i håndbold i Ægypten. Udfordringen er blot, at vi taler om mere end 10.000 idrætsudøvere ved OL og hertil kommer ledere, trænere og resten af supportfunktionerne.

Japan starter først udrulningen af deres vaccinationsprogram i løbet af denne måned, men mange mener, at det kan være for sent, idet man. Kun kan nå at vaccinere 50-60% af den japanske befolkning inden OL skal afvikles den fra 23. juli til 8. august.

Japan har købt 314 millioner doser af Pfizer-, Moderna- og AstraZeneca-vaccinerne, mere end nok til befolkningen på 126 millioner, men bekymringen er om man vil modtage tilstrækkeligt med vacciner. at forsyningsspørgsmål forhindrer Japan i at modtage det korrekte beløb til tiden.

Japans vaccinationsminister COVID-19 Taro Kono afslørede, at vaccinationer i landet i sidste uge ville begynde denne måned med 10.000 medicinske arbejdere, men vendte tilbage til et tidligere løfte om at sikre nok vaccineforsyning inden juni.

IOC ønsker ikke at idrætsudøvere prioriteres
IOC har gentagne gange sagt, at man ikke vil have at idrætsudøvere skal kunne springe over køen foran dem, der mest har brug for en vaccination, og IOC har insisteret på, at det ikke vil være obligatorisk for atleter at konkurrere på legene.

På trods af dette har nogle lande – blandt andet Ungarn og Serbien – allerede begyndt at vaccinere sine olympiske atleter, mens Israels Olympiske Komité siger, at det allerede har vaccineret halvdelen af ​​sin olympiske delegation og vil afslutte processen inden udgangen af ​​maj.

Andre nationale olympiske komiteer har besluttet ikke at bede om, at deres atleter prioriteres mht. vaccinationer.

Dermed peger det på, at Japan sandsynligvis ikke vil kræve, at OL-atleter på forhånd er vaccineret, men i stedet kan man forvente, at alle vil blive testet ved ankomst,