Bliver det muligt at afvikle OL til sommer ?

Håbet om at kunne afvikle Olympiske Lege (OL) og Paralympics (PL) til sommer i Tokyo er stort. Idrætsudøverne satte sig dette mål for snart 5 år siden, og de har et brændende ønske om at kunne fyre den af til sommer i kampen om medaljer. Mange af de danske OL-sejlere træner lige nu på Lanzarote, så sejlsporten igen kan komme hjem med OL-medaljer.

Mennesker har brug for positive oplevelser, ikke mindst nu, og netop idrætten er en af de oplevelser, som er et samlingspunkt flest mennesker i verden via TV-medierne. Op mod 3,7-4 mia. mennesker forventes at følge det kommende sommer-OL.

Flere end 200 lande sender idrætsudøvere til OL med håbet om medaljer til nationen. OL og PL samler 15.000 idrætsudøvere, hertil kommer 5000 trænere og ledere, omkring 20.000 pressefolk, 70.000 OL-ansatte/-frivillige samt hele sikkerhedsapparatet. Herudover forventes under normale omstændigheder omkring 1 mio. gæster, og hertil kommer at mange millioner japanere også vil følge OL i deres hovedstad.

Undtagelsestilstand i Tokyo
Udfordringen er, at Covid-19 pandemien nu igen buldrer derudaf i Tokyo, og har nået nye højder her 200 dage før OL. Regeringen har den 7. januar erklæret undtagelsestilstand på grund af det kraftigt stigende smittetal. Smittetallet stiger også i resten af verden, blandt andet på grund af den smitsomme mutation fra England, en endnu mere smitsom mutation i Sydafrika, ligesom der nævnes andre mutationer rundt omkring i verden. Det er også lige kommet frem, at Kina lukker fire byer ned med op mod 28 mio. indbyggere.

Mange lande er i løbet af den sidste måned kommet i gang med at vaccinere, men det store spørgsmål er, om man kan nå at få tilstrækkeligt styr på pandemien i de mere end 200 lande, som normalt sender deltagere til OL og PL, så der er sikkert for alle at rejse til Tokyo til sommer.

Et lille land som Danmark forventer at kunne være færdige med vaccinationsprogrammet ultimo juni, hvis vi modtager de bestilte vacciner løbende. Japan starter først deres vaccinationsprogram i februar. Mange lande er kommet i gang, men er allerede bagud i forhold de udmeldte vaccinations programmer. Men mange lande vil givetvis ikke have vaccineret tilstrækkeligt antal personer inden sommeren.

IOC’s længst siddende medlem Dick Pound har været fremme med forslag om, at OL-atleterne kunne prioriteres mht. vaccine, men det har mødt stor modstand hos andre, som mener at det er meget både vanskeligt og urimeligt at omprioritere, fordi mange lande allerede er bagud ift. planlagte vaccinations programmer. Topatleter har efterfølgende udtrykt, at de ikke ønsker at blive prioriteret foran mere udsatte personer.

Stort flertal af japanerne ønsker OL aflyst eller udsat
Flere medier i Japan har gennemført undersøgelser om befolkningens holdning til OL, og med den dramatiske udvikling i smittetallet den seneste måned, så er en stigende del af japanerne imod afvikling af OL, 32% ønsker en aflysning, 31% ønsker endnu en udsættelse og kun 27% ønsker at OL skal afvikles til sommer.

Japans premierminister Yoshihide Suga har tidligere forsikret, at OL og PL vil blive gennemført til sommer, og at man arbejder ihærdigt for at kunne gennemføre sikre konkurrencer. Yosihiro Mori fra organisationskomiteen afviser, at der kan blive tale om en aflysning. IOC medlem Dick Pound har efter indførelse af undtagelsestilstanden den 7. januar udtalt til BBC, at han nu ikke længere er sikker på, at OL kan afvikles til sommer.

Deadline for fastlæggelse af specifikke planer for gennemførelse nærmer sig, og flere og flere stiller nu spørgsmål om det vil være forsvarligt at gennemføre OL i fuldt omfang.

OL uden tilskuere ?
Der bliver nu også talt om, hvorvidt OL kan gennemføres uden tilskuere. Der er solgt 4,2 mio. billetter til OL-konkurrencerne, men hvis man beslutter, at der ikke skal være tilskuere til begivenhederne, er sidste frist for en sådan beslutning i maj. Udover refusion af billetter, bliver der også tale om aflysninger af flyrejser og hotelophold for alle internationale tilskuere, og det vil medføre et enormt tab af indtægter i OL-byen.

OL organisationen budgetterer med samlet 4,8 mia. kroner i billetindtægter, og i tilfælde af at der bliver færre eller ingen tilskuere, skal den japanske regering dække tab af indtægter. OL i Tokyo bliver i forvejen det dyreste sommer OL i historien med et samlet budget på 92 mia. kr., hvor udsættelsen fra 2020 til 2021 alene forøgede budgettet med 17 mia. kr. Det hidtil dyreste OL var i London 2012 som løb op i 82 mia. kr.

Hvorfor taler man om et OL uden tilskuere ?

Dels fordi IOC og arrangørerne ønsker at atleterne skal kunne kæmpe om OL-medaljer, dels fordi der er 4 mia. Tv-seere i hele verden som venter på OL, som er det mest populære Tv-program i verden. Der produceres normalt omkring 3800 timer live transmissioner fra sommer-OL.

IOC har solgt rettigheder til internationale Tv-stationer for gigantiske summer – de europiske rettigheder er solgt af IOC for 1,45 mia. $ og de nordamerikanske rettigheder er ligeledes solgt for 1,45 mia. $. Hertil kommer salg af TV-rettigheder i resten af verden. Yderligere kommer værdien af IOC’s Olympic Partner Program, som tillige er en multi-milliard forretning for IOC. Hvis OL aflyses kan der blive tale om, at IOC mister enorme indtægter.

IOC og de japanske arrangører er helt sikkert langt inde i overvejelser om alle tænkelige løsningsmodeller for gennemførelse af OL. Siden 2. verdenskrig er OL ikke blevet aflyst, og det er stadig håbet, at Covid-19 ikke bliver årsag til en aflysning.

IOC’s præsident Thomas Bach har udtalt, at han håner, at ”OL bliver lyset for enden af tunnelen”.

Planlagte datoer for det udsatte OL 2020 er den 23. juni til 8. august 2021.