OL: Sejlernes afføring med til at skabe ny dansk pille! - Ja, du læste rigtigt

Sejlere har fået undersøgt deres afføring i udviklingen af unikke piller, der skal være med til at sikre OL-succes i Rio.

Det meget forurenede vand i Guanabara-bugten ud for Rio de Janeiro har ført til en dansk udvikling af individuelle bakterie-kapsler til sejlerne forud for sommerens OL, det skriver DR.dk i en artikel fra Ritzau.

Team Danmark-direktør Lone Hansen håber, at bakterie-pillerne kan give danskerne en fordel under det kommende OL, og udtaler: 'Vi ved, at der er en øget risiko for infektioner for sejlerne på Guanabara bugten i Rio. Med de her piller kan vi hos atleterne udvikle en bakterieflora, der er stærk og styrker dem mod udefra kommende bakterier', siger Lone Hansen, og fortsætter 'vi har ikke været i stand til at opsnuse, om andre lande har fundet på det her. Vi har heller ingen garanti for, at det virker. Men der er en god sandsynlighed for, at det gør dem stærkere', siger hun.

Lone Hansen fortæller, at bakterie-pillerne er et helt nyt forebyggende våben, som Danmark aldrig tidligere har taget i brug. 'De er ikke i produktion nogen steder. Almindelige personer kan ikke få fat på dem', udtaler Lone Hansen.

Pillerne er individualiseret, og i en periode er der arbejdet med afføringsprøver fra sejlerne. Man har så brugt prøverne til at dyrke egen tarmflora hos sejlerne og udviklet kapsler, som sejlerne kan tage nu og under legene', siger Lone Hansen.

Hun fortæller til DR.dk, at projektet er frivilligt, og at omkring 30 atleter sammenlagt (sejlere og rorere, red.) har taget pillerne i et halvt års tid.

Konkurrenter må ikke løbe med ideen

Team Danmark-lægen Thøger Persson Krogh har været involveret i bakterie-projektet, og han vurderer, at det kan få afgørende betydning for de danske sejlere og roere.

'Der er mange, der bliver syge dernede. Man kan med det blotte øje se, at vandet er møgbeskidt, og det er svært at undgå, at vandet sprøjter op, når man sidder i båden. Det kan man ikke undgå', siger lægen.

Hvis det bakteriefyldte vand trænger ind i kroppen, kan det få alvorlige konsekvenser for de danske sejlere.

'Man risikerer at blive syg og sengeliggende, og i sidste ende kan man måske ikke deltage i sejladserne, så det er alvorligt', siger Thøger Persson Krogh, og fortsætter 'Jeg håber ikke, at tynd mave afgør, hvordan folk klarer sig til OL, men vi vil i hvert fald gerne undgå, at vores sejlere får ødelagt fire års arbejde, fordi de ikke kan stille op i konkurrencerne, siger han.

Team Danmark-lægen ønsker ikke at blive alt for detaljeret omkring det danske bakterie-projekt.

'Jeg har lyst til at sige så lidt som muligt, for vi er på et stadie, hvor vores OL-konkurrenter kan nå at gøre os kunststykket efter', slutter Thøger Persson Krogh