Tysk 49er sejler har multi-resistent bakterieinfektion

Bådmagasinet fortalte sidste søndag om den tyske 49er sejler Erik Heil, som havde fået alvorlige infektioner i begge ben og den ene hofte under For-OL sejladserne i Rio.

Erik’s infektioner udviklede sig voldsomt under flyveturen hjem til Tyskland, og han blev kørt direkte på hospital i Berlin, hvor han siden er blevet behandlet for infektionerne, og man har ventet på svar på prøverne fra laboratoriet.

Læs også: 49er bronze-vinder på hospital efter Rio

Svaret er nu kommet fra Laboratoriet – det er bekræftet, at det er en multi-resistent bakterie (MRSA).

Det kan naturligvis være vanskeligt at fastslå helt præcist, hvorvidt Erik Heil har fået infektionerne pga. det forurenede vand i Marina da Gloria og i Guanabara Bay. Med mindre der er taget prøver de dage hvor sejladserne varede, så hjælper det ikke meget at tage prøver nu, idet vandkvaliteten formentlig har skiftet siden For-OL. På den anden side er konstateret et enzym fundet i en flod, der har sit udløb i bugten, og dette enzym kan være farligere for sejlerne end MRSA.

Tyskerne vil beskytte sig meget bedre

Heil har appelleret til de olympiske organisationer om ”at gøre alt hvad der står i deres magt for at oprense det kommende olympiske farvand.”

På den anden side erkender Heil, at meget formentlig ikke vil ændre sig i de næste 12 måneder, og derfor vil den tyske 49er besætning arbejde hårdt på at forbedre deres sejlerudstyr og beklædning, med speciel fokus på deres våddragter og forebyggende løsninger.

Besætningen vil også undersøge mulighederne for at bære en overtræksdragt, som de vil tage af umiddelbart inden sejladserne starter. Der vil også indgå desinfektions metoder til både deres kroppe og udstyr, samt også mulighed for at bliver overbruset ombord på coach båden, for at få vasket det forurenede vand væk.

Tyske læger og sejlere mener fortsat, at årsagen til infektionen - bekræftet ved blodprøver - skal findes i det forurenede sejlfarvand i Rio, højst sandsynlig i Marina da Gloria eller på de inderste baner i Guanabara Bay.

”Hvor ellers skulle jeg have fået disse infektioner ?” har Erik Heil sagt til tyske Die Yacht, ”De begyndte efter den første 1 ½ uges sejlads i Rio.”

Vil OL-sejladserne blive flyttet ?

I mellemtiden i Buzios, omkring tre timers kørsel væk fra Rio de Janeiro og bredt udråbt som en alternativt olympisk sejlsportslokalitet, har der været offentlige møder for at støtte, at man flytter OL-sejlsportskonkurrencerne til de meget renere farvande ud for Buzios – et farvand med næsten idelle sejlforhold og hvor der gennem tiderne er afholdt en lang række verdensmesterskaber.

Samtidig har myndigheder i Rio de Janeiro endnu en gang lovet at fjerne de kloakudløb, som løber ud i Marina da Gloria og Guanabara Bay.

Sidste kapitel i denne historie er måske ikke skrevet endnu !

Og hvad siger ISAF, IOC og den brasilianske olympiske komité ? Vil man fastholde at sejladserne for enhver pris skal holdes i Rio, eller vil sejladserne blive flyttet til Buzios ?

Sandsynligheden for det sidste er nok ikke stor, idet der er meget prestige i at afvikle OL-sejladserne i Rio for brasilianerne, men også for ISAF. Alt andet lige, er det en stor fordel for sejlsporten at konkurrencerne foregår i samme by, som resten af De Olympiske Lege afvikles.

Alle parter siger, at man vil gøre alt for at sikre sejlernes helbred - kun tiden vil vise, om dette er korrekt, eller om prestige vil afgøre hvor OL-sejladserne blliver afholdt..