49er bronze-vinder på hospital efter Rio

Da Erik Heil sad på flyet på vej hjem fra den for-olympiske testevent, som blev sejlet fra Marina da Gloria og på Guanabara Bay i Rio, startede problemerne med infektionerne, og det var så alvorligt, at han omgående kom på hospitalet, da han landede i Tyskland. Sejleren bliver nu behandlet på et velrenommeret hospital i Berlin.

Den tyske sejlsportskorrespondent Tatjana Pokorny har talt med Erik Heil og fortæller, at en af de inficerede områder (8 cm stort) blev skåret væk på hospitalet, og lægerne har diagnotiseret det som en bakteriel infektion, og man venter nu på laboratorie test af det inficerede væv.

Erik Heil har i alt fem inficerede områder, fire på benene og en på hofte, og de første startede under stævnet, og infektionerne udviklede sig hurtigt efter sejladsernes afslutning og på flyet hjem.

Erik Heil at hospital erik heil_528

Erik Heil tog direkte på hospitalet, da han landede i Tyskland efter For-OL. Foto Erik Heil

Erik Heil giver det forurenede vand skylden, dels i marinaen, dels i Guanabara Bay. Tests inden stævnet viste, at indtagelse af en teskefuld af det forurenede vand ville være nok til at forårsage betydelig sundhedsrisiko.

Læs også: Særlig fokus på havmiljø, overfald og tyveri i Rio

En koreansk sejler kom på hospital under stævnet, og endnu en new zealandsk sejler blev frarådet at fortsætte sejladserne, da der manglede tre sejladser. Kilder ved stævnet fortalte til Bådmagasinets internationale websit Sail-World.com at han havde været syg i fire dage.

I begge tilfælde har arrangøren afvist nogen sammenhænge med det forurenede vand, og afventer svar på tests. De  hævder også, at forekomsten af infektioner er normalt for et sejlsportsstævne af denne type.

Der er ikke rapporteret om problemer for nogen af de danske sejlere, men den tyske 49er sejler sagde til den tyske journalist Tatjana Porkorny:

”Jeg har aldrig i hele mit liv tidligere haft nogen infektioner på mine ben. Aldrig ! Jeg tror, at det er resultat af den konstante kontakt med vandet i Guanabara Bay, og spildevand fra et hospital løber direkte ud i Marina da Gloria. Jeg håber blot, at jeg ikke er blevet inficeret af nogen af de multi-resistente bakterier, som virkelig kan demontere dig.”

Erik Heil leg infection_Erik Heil_528

Her ses et af de seks infektionssår på Erik Heils ben. Foto Erik Heil

Inden testeventen var der meget debat i mange medier, ikke mindst efter at Associated Press havde skrevet artikler på basis af egne test af vandkvaliteten. Endvidere blev en tredjedel af det amerikanske hold ved ungdoms VM i roning syge.

Rio arrangørerne har været åbne om problemerne, og har oplyst, at de har elimineret 8 af de 17 mest forurenende kilder til forureningen i Guanabara Bay.

Men det indrømmes samtidig, at der udledes 25 m3 forurenet vand i bugten per sekund ! Det er 25.000 liter uforarbejdet spildevand hvert sekund ! Meget foruroligende er det, at der stadig er tre direkte udløb i Marina da Gloria, dvs. det område hvor sejlerne sætter bådene i vandet. Man skulle være 50 % færdige med de anlæg, som skulle stoppe forureningen, men det betyder samtidig, at sejlerne ikke pt. er beskyttet.

Sejlere vil helst ikke tale om problemerne

De fleste sejlere taler ikke om problemerne, da de jo ikke har andre muligheder, hvis de vil deltage.

Allerede inden test eventen i Rio, fortalte 49er klassen, at to 49er sejlere var blevet syge, men blev klar til sejladserne. Samtidig udtrykte klassen, at det ville blive interessant at se, hvad arrangørerne og ISAF ville sige, hvis nogen at topsejlerne blev syge.

Og det er lige netop, hvad der er sket !

ISAF har oplyst, at de er i kontakt med det tyske sejlforbund om Erik Heil’s infektioner og hospitalsophold.

Ved slutningen af test eventen sagde ISAF’s nye CEO, Peter Sowrey til Associated Press, at han var meget bekymret over vandkvaliteten i det olympiske farvand, og fastslog tillige, at hvis vandkvaliteten ikke bliver meget bedre, så vil man flytte sejladserne udenfor Guanabara Bay.

Peter Sowrey beklagede sig også over, at ISAF ikke havde modtaget data om vandkvaliteten under test eventen, som lovet, og et check på hjemmesiden for det institut som skulle stå for overvågning af vandkvaliteten afslørede, at der kun var offentliggjort en test i løbet af 10 dage.

På trods af at Associated Press kunne dokumentere resultater af test gennem en fem måneders periode, så har IOC afvist at godkende disse test. ISAF meldte efterfølgende ud, at man selv ville fortage test, men der foreligger ingen oplysninger herom. Og ISAF fik ikke de lovede test under For-OL sejladserne.

Læs også: ISAF - sejlerne må selv bestemme om de vil sejle

Læs også: ISAF vil selv teste for virus i OL-farvand

De officielle meldinger fra holdene er meget få, men mange hold arbejder med metoder for, hvordan man kan styrke sejlernes immunsystem med ”work arounds”, ligesom hygiejne står højt på agendaen. Det fortælles også, at et råd er, hvis man sluger forurenet vand, at drikke rigelige mængder Coca-Cola.

Nogle hold har indrømmet, at de har gennemført egne hemmelige test af det forurenede vand, og håber at deres medicinske teams kan skaffe noget medicin, som kan styrke immunforsvaret mod forekommende bakterier, og dermed nærmest få en konkurrencefordel overfor hold, som ikke har råd til at gennemføre lignende test og programmer.

De samme hold er officielt fortalere for at sejle i OL-farvandet, og nægter at der er et alvorligt problem. Med den holdning fra trænere og sejlere, kombineret med ”sabel raslen” fra sejlsports administratorer, så er der måske kun ringe chance for en forbedring af forholdene i løbet af de næste 12 måneder inden OL 2016.

Det hjælper helt sikkert heller ikke, at den brasilianske økonomi har stagneret det meste af 2015, og uden nogen udsigt til en markant forbedring, hvilket kan få negativ effekt på investeringer inden OL 2016.

Efter at Sail-World.com og yacht.de skrev om Erik Heils hospitalsophold, så har ISAF offentliggjort et statement på deres hjemmeside sailing.org