30 mio. kr. til danske OL-ambitioner

Danske sejleres OL-forberedelser kun nu blive endnu bedre end nogensinde tidligere, og forventningerne til sejlerne er da også store. Dansk idræts overordnede mål er 10 medaljer ved OL i Rio i 2016. Skal dette nås, så skal sejlerene gerne levere mindst én, og helst flere medaljer.

Sejlsportens medaljemuligheder ser lige nu ud til at være rigtig gode i fire klasser: 49er, 49erFX, Laser Radial og forventeligt også Finn. Derudover vil det næste år vise, hvorvidt Nacra 17 og RS:X også kan udvikle sig til at være medaljepotentielle. I givet fald vil dansk sejlsport møde op med et af de stærkeste hold nogensinde til et OL.

Både sejlernes – og alle andre OL-deltageres – vilkår er bliver markant forbedret gennem den historisk set største enkeltstående donation nogensinde til dansk eliteidræt. Kæmpechecken på de 30 mio. kroner blev i dag overrakt ved et arrangement i Marselisborg Hallen til Danmarks Idræts-Forbund og Team Danmark samt repræsentanter for de danske OL-atleter.

Adm. Direktør i Dansk Supermarked, Per Bank sagde:

”I Dansk Supermarked ved vi, hvad det kræver at nå sine mål i skarp konkurrence med andre. Derfor er det helt naturligt for os at bidrage til, at de danske atleter frem mod OL får de allerbedste betingelser for at præstere. Med denne donation skruer vi helt op. For vi ser donationen som noget, der kommer hele Danmark og dermed vores kunder til gode. OL er noget, der samler os alle."

Donationen er en del af et fireårigt OL-partnerskab med Dansk Supermarked, der består af kæderne Netto, Bilka, Føtex og Salling. I 2013 donerede Dansk Supermarked 10 millioner kroner efterfulgt af 15 millioner kr. i 2014. Med de 30 millioner for 2015 og 2016 når den samlede donation således op på 55 mio. kr. Dansk Supermarkeds støtte sker via en donation fra Salling Fondene, som er majoritetsejer af Dansk Supermarked.

30 mio til eliten 02_OL_Das Büro_528

Det er ikke hver dag man står med en check på 30 mio. kr. - det kunne da godt have lokket større smil frem. Foto Das Büro

Rekorddonation oven på jubelår
Donationen går til fem indsatsområder, som styrker OL-holdets muligheder for at levere topresultater til OL i Rio.

1. Bedre træningsforhold og målrettet international konkurrencedeltagelse i 2015-2016
2. Optimalt materiel og udstyr til udvalgte olympiske sportsgrene.
3. Atletstipendier til potentielle OL-medaljekandidater
4. Talentudvikling i dansk eliteidræt
5. High perfomance-faciliteter i Rio under OL

At få de bedst mulige forberedelser til OL er afgørende for et sportsligt godt dansk OL.

For eksempel skal sejlerne lære de specielle vindforhold i området at kende, hvis de skal have gode chancer for at blande sig i toppen, fortæller Team Danmarks formand, Frank Jensen. Sejlerlandsholdet er allerede kvalificeret i 7 klasser ud af 9 mulige, og sejlernes udtagelsessejladser starter til sommer ved forskellige internationale mesterskaber på Aarhusbugten. Og til august er der For-OL i Rio, hvor sejlerne i konkurrence kan komme til at træne og lære forholdene endnu bedre at kende.

”Dansk eliteidræt er inde i en rigtig god udvikling. 2014 blev et jubelår, hvor danske atleter hentede 87 medaljer og 81 såkaldte placeringspoint i de olympiske sportsgrene. Med donationen kan vi i det kommende halvandet år investere flere ressourcer i de stærkeste medaljekandidater og generelt styrke kvaliteten af OL-forberedelserne, så vi får sendt et rigtig stærkt dansk OL-hold af sted, som Danmark kan være stolte af,” siger Frank Jensen.

Donationen vækker stor glæde hos Niels Nygaard, formand for DIF, der udgør olympisk komite.

”Vi stiler højt med vores ambition om, at et stort dansk OL-hold skal hente 10 medaljer ved legene i Rio. For at det skal lykkes, har vi indført high performance som et mantra for Danmark til OL, som skal resultere i at atleterne præsterer deres absolutte topniveau. Uden de kommercielle olympiske partnere – med Dansk Supermarked som den største bidragsyder – kunne vi aldrig have haft så store olympiske ambitioner, eller investeret så meget i talentudvikling i dansk idræt, som vi gør,” siger Niels Nygaard.

Investeringer i High performance giver bl.a. atleterne optimale OL-forberedelsesmuligheder, individuel støtte, optimale indkvarteringsvilkår under OL i både OL-landsbyen og på et hotel udenfor, samt ekstra dansk service- og ekspertbistand under legene.

Ved de seneste sommerlege i London i 2012 vandt Danmark 9 medaljer – det højeste antal medaljer siden OL i 1948.

Nu stiler Danmark mod 10 medaljer i 2016 - og med endnu bedre forberedelser, er det bestemt ikke et urealistisk mål.