Jonas: OL-satsning er den ultimative udfordring

Nu er det en realitet - Jonas Høgh-Christensen satser på OL i Rio 2016

Jonas Høgh-Christensen deltog i VM i Santander i september 2014, hvor han kvalificerede Danmark til en OL-nationsplads i Finn-jolle. På trods af at han kun havde sejlet få timer i båden, så viste han under dette VM i flere sejladser, at han kan være med i toppen.

På det tidspunkt var udmeldingen fra Jonas, at han syntes det var fantastisk at sidde i båden igen, idet han elsker at sejle, ligesom det altid er sjovt at møde alle sine mange sejlerkammerater fra hele verden. Men at det nok var urealistisk for ham med en OL-kampagne på grund af familie og job.

De fleste som kender Jonas har haft på fornemmelsen, at hvis muligheden bød sig, ja, så ville han nok tage et OL til og se om han kunne vinde den guldmedalje, som glippede i allersidste sejlads i Weymouth, hvor han endte a point med Ben Ainslie, men med englænderen lige foran i medal race. Guldet blev hængt om Ainslie's hals, og Jonas vandt en fantastisk sølvmedalje efter en OL-kampagne på kun omkring ét år.

Kampen mellem Jonas og Ben var næsten episk, idet det blev en af de mest omtalte OL-medaljekampe i sejlsportens historie med en enorm medieinteresse. I England var  overskriften ”Big Ben against the Great Dane”, og netop deres intense fight blev omtalt i mange medier over hele verden.

Jonas Hoegh-Christensen olympic silver 2012_Soeren Oeverup

OL-sølvvinder 2012 Jonas Høgh-Christensen. Foto Søren Øverup.

Den ultimative udfordring

Jonas er meget åbenhjertig om, hvorfor han starter endnu OL-kampagne:

”Det har selvfølgelig hele tiden ligget i baghovedet. Man tror man ikke vil, men jeg elsker at sejle, og jeg elsker sporten. Jeg har faktisk savnet det at sejle Finn-jolle, og det vil under alle omstændigheder være sidste mulighed, det er nu eller aldrig.”

”Jeg synes det er sjovt at sejle, og nu byder muligheden sig. Man skal gribe muligheden, når den er der, det vil være ærgerligt at sidde om nogle år og tænke, hvorfor gjorde jeg det ikke.”

”Og det er den ultimative udfordring for mig at gå efter en OL-medalje til i Rio.”

OL-satsning med samme træner

Genoptager du samarbejdet med Kristian Kjærgaard i den kommende OL-kampagne ?

”Ja, det har været en af mange forudsætninger for mig. Vi havde et fantastisk samarbejde op til OL 2012, og det er helt naturligt at genskabe dét samarbejde og den gode kemi, idet det vil være en af forudsætningerne for at lykkes med OL-satsningen. En del af de ressourcer, som Team Danmark og Dansk Sejlunion stiller til rådighed er blandt dedikeret, at jeg kan samarbejde med Kristian nærmest fuldtids helt frem til 2016.”

”Dansk Sejlunion har indsendt en ansøgning med plan og budget for hele satsningen frem til OL, og så sent som i løbet af torsdagen faldt det på plads med bevillingen for hele 2015.”

Jævnfør Team Danmarks normale praksis, så gives der kun étårige bevillinger, men der er ingen tvivl om, at der stiltiende også er givet tilsagn om, at der vil være midler til rådighed i 2016, ellers ville Jonas ikke gå i gang med en sådan satsning.”

Jonas Hoegh Santander_Friday_Robert Deaves_530

Efter kun af have sejlet få timer i jollen sikrede Jonas OL-nationspladsen til Danmark ved VM i Santander. Nu vil han også selv afsted. Foto Robert Deaves.

OL-kampagnen bliver 100%

Hvordan får du det til at hænge sammen jobmæssigt ?

”Jeg arbejder fortsat fuldtids frem til 1. juli, hvor jeg stopper i mit nuværende job. Derefter vil jeg stort set hellige mig OL-satsningen fuldtids. Min kone har fået job i New York, og derfor flytter jeg også derover i sommerens løb, og der kan blive tale om visse jobmæssige opgaver derovre, som kan tilpasses i forhold til OL-kampagnen. Efter OL 2016 går jeg så for alvor på jagt efter nye erhvervsmæssige udfordringer.”

Første stævne bliver i Palma. Hvordan ser resten af sæsonen ud ?

”Efter Palma stævnet vil jeg primært koncentrere mig om træning i Danmark, samtidig med, at der er fuld fokus på jobbet indtil jeg stopper. Dermed bliver der indtil da kun plads til enkelte stævner, kunne for eksempel være i Medemblik eller Kiel. Der vil samtidig være fokus på at komme i form og få timer i båden, så teknikken bliver optimeret igen.”

”Efter 1. juli bliver planen forberedelse til For-OL i Rio i starten af august, og herefter bliver der to måneders træning i Europa eller USA. Hvis det bliver i USA, vil det forventeligt være i Miami sammen med et par amerikanere og en canadier. Den ene af amerikanerne er min tidligere træningspartner op til OL 2008, Zac Raily.”

Zac Raily har vundet både VM-sølv og OL-sølv, så Jonas får en særdeles stærk træningspartner, og fordelen er selvfølgelig at de også kender hinanden rigtig godt. I 2009 hvor Jonas vandt VM-guld på Køge Bugt ud for Vallensbæk, var det netop Zac som han slog i sidste sejlads og vandt sin andet VM-titel.

”I november sejler vi VM i New Zealand og derefter måske til træning i Rio i december. Det nye år starter med ISAF World Cup’en i Miami og derefter Nordamerikanske mesterskaber. Resten af foråret 2016 bliver i Europa med de største stævner i blandt andet Palma og Hyeres.”

Nogen aktuelle planer om grejudvikling ?

”I Palma vil vi bruge tid på at analysere de andres både og udstyr, for at se hvilke retning udviklingen er gået i klassen. Der er indikationer om, at der er sket noget med bådene, og de er måske blevet nogle procent hurtigere. Devoti har udviklet en ny jolle, som viser potentiale, men det er både som alle principielt kan få fat i. I den sidste ende er det nok sandsynligt, at det igen bliver maste- og sejlkombinationen, som bliver afgørende, og her har Kristian og jeg erfaringerne fra sidste OL at trække på, hvor vi ramte noget nær det perfekte til Weymouth.”

Jonas entré på OL-scenen betyder uvilkårligt endnu en potentiel medaljemulighed til dansk sejlsport og idræt. Det begynder at ligne et OL 2016 med rigtig gode muligheder for sejlsportsmedaljer i 49er, 49erFX, Finn og Laser Radial, samt måske også i Nacra 17.