Fiskedød i det olympiske farvand

Artikelindeks

Det bliver bare ved og ved – sejlerne fortæller om, at det er det mest forurenede og ulækre farvand de nogensinde har sejlet i.

Se blandt andet denne video på dr.dk om Allan Nørregaard og Line Just oplevelser på Guanabara Bay, hvor sejladserne skal foregå. Billeder fortæller som bekendt mere end 1000 ord:

Læs og se video: OL-satsning kan drukne i flydende brasiliansk losseplads

Video’en er godt nok taget for et stykke tid siden, men Bådmagasinet har talt med sejlere som har trænet i Rio i starten af 2015, som fortæller, at det ikke er blevet spor bedre det seneste år.

Bådmagasinet har for nogle dage siden talt med faderen til en af verdens bedste Laser sejlere, som siden starten af året havde trænet i Rio, og han var chokeret over det farvand som man vil byde sejlerne. Han fortalte også om en australsk Laser sejler, som blev syg og var indlagt flere uger på hospitalet, med stor sandsynlighed af noget, han har fået ved at sejle i farvandet, og formentlig efter at have slugt noget vand.

For en måned siden viste Bådmagasinet en række billeder fra sejladserne i januar på Gunabara Bay: Se hvad der vente sejlerne i Rio

Den engelske sejlunion: flyt sejladserne

Bådmagasinet har også talt med RYA’s Sports Director, som fortæller om syge britiske sejlere, og den engelske sejlunion har stor fokus på problematikken via deres Olympiske Komité.

Samtidig taler RYA om, at de brasilianske myndigheder burde flytte sejladserne allerede nu, således at årets olympiske testsejladser kunne sejles et andet sted, nemlig Buzios, som vil være ideelt til at sejle olympiske sejladser. Det ligger et stykke udenfor Rio, men det vil være bedre for sejlsporten at sejle et sted, hvor vandet er rent, og sejlerne ikke udsættes for en sundhedsrisiko.

Buzios er kendt som et rigtig godt sted at afholde verdensmesterskaber, og for nogle år siden var der også ISAF Youth Sailing World Championship, som har næsten tilsvarende deltagerantal som OL.

Så RYA bedømmer at Buzios nok ville være det bedste sted for sejladserne, i stedet for det forurenede farvand i Rio. Brasilianske sejlere og sejlsportsleder som Bådmagasinet har talt med, siger det samme.

Dead fish guanabara bay_02_SW-AP_528

IOC var på besøg da man fandt døde fisk

Alle de døde fisk blev konstateret sidste tirsdag, da inspektører var på rutine tjek for at teste Rio’s spildevand og forurening af Guanabara Bay.

Myndighederne er nu i gange med at forsøge at finde årsagen til fiskedøden i et område tæt på lufthavnen, og mindre end 12 km fra der, hvor alle de olympiske sejladser skal inde sted.

Det er selvfølgelig ikke så belejligt for Rio, at det lige præcis sker mens der er besøg af den Olympiske Komite, m.h.p. at se om Rio lever op til deres løfter og aftaler, heriblandt at man ville reducere forureningen i Guanabara Bay med 80 % inden de olympiske Lege.

Fiskedøden kommer også samtidig med at Rio’s borgmester fortæller, at byen arbejder for at sikre reduktionen af den massive forurening fra byens 100 mio. indbyggere, ikke mindst også fra Favelaerne.Seneste nyheder
Branchenyt

Intim jule-båd-udstilling hos Baadhuset i Beder

Kort nyt

Fra skibsdæk til unikke plankeborde

Vendée Globe

Formel 1 biler på rallybane?

Kapsejlads

Waszp: Aarhus satsning skudt i gang med stor begejstring

Vendée Globe

På 4 sekunder 'nosedivede' båden som blev delt i to! - Se...

Vendée Globe

Jean Le Cam redder Kevin Escoffier - fundet kl. 02

Bådudstillinger

Boot Düsseldorf flyttes til april

Branchenyt

Svensk bådindustri kræver forbedret identifikation af båden

★ Interview & Portræt

Danmarks Museum for Lystsejlads: De Flittige frivilligeSailing World News


Udvalgte artikler *


Produktnyt

Få bedre overblik, når du sejler

Bådmotorer i Sverige forsvinder i store mængder