Sportschefens målsætninger for 2015 – Del I

Bådmagasinet har talt med Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen, dels om sæsonstarten, dels om de forskellige klasser, dels om målsætningerne for sæson 2015.

Lad os starte med Thomas Jacobsens målsætninger, som er nøje afstemt også med Team Danmarks forventning til sejlsporten. Det vil også sætte hans betragtninger om de forskellige klasser mere i relief.

Sportschefens målsætninger for 2015

Hvis det går som Thomas Jacobsen håber i 2015, så kan det blive op til 7 EM- og VM-medaljer. Men mon ikke et realistisk bud for sæson 2015 er mellem 3 og 5 medaljer, også taget i betragtning, at sejlernes fokus allerede er kraftigt rettet mod OL-udtagelserne: 

 • EM 49er – medalje – top 10 er acceptabelt
 • VM  49er – medalje – top 10 er acceptabelt
 • EM 49erFX – medalje – top 5 + medalrace er acceptabelt
 • VM 49erFX – medalje – top 8 + medalrace er acceptabelt
 • EM Laser Radial – medalje – top 10 er acceptabelt
 • VM Laser Radial – medalje – top 10 er acceptabelt
 • EM Nacra 17 – medalje – top 10 er acceptabelt
 • VM Nacra 17 – top 5 – top 10 er acceptabelt
 • RS:X M – top 12 – top 20 er acceptabelt
 • RS:X M – top 12 – top 20 er acceptabelt
 • EM Finn – top 15 – top 25 er acceptabelt
 • VM Finn – top 15 – top 25 er acceptabelt

I dag kigger vi nærmere på de tre klasser, som viser et klart medaljepotentiale i OL 2016 i Rio – nemlig Laser Radial, 49er og 49erFX.

Anne-Marie er en mentalt stærk pige

Thomas er ganske forståeligt super tilfreds med sæson starten i Miami, hvor de danske OL-sejlere leverede flotte resultater i netop de tre klasser, hvor der er potentiale for medaljer i Rio 2016. Men måske ’underspillede’ han også sine forventninger:

”Vi havde ikke de store forventninger til resultaterne i Miami, hvor målet for sejlerne var, at få en god start på sæson 2015, pudse teknikken af og teste forskellige ting. Men sejlerne forsøger selvfølgelig altid at præstere det optimale, så det blev til flere flotte topplaceringer. Men forberedelsen til sæsonstarten i Europa i påsken på Mallorca og umiddelbart derefter World Cup i Hyeres.”

Anne-Marie Rindom leverede sit hidtil bedste resultat, da hun slog de allerbedste i verden i årets første World Cup stævne. Thomas siger herom:

”Anne-Marie er en mentalt stærk pige, og vi kan se at samarbejdet med vores Team Danmark sportspsykolog har båret frugt, idet hun i Miami viste, at hun kan håndtere presset, når hun ligger i førerposition.”

”Hun har sammen med sin træner Piotr arbejdet endnu mere med teknikken, og man kan se, at hun efterhånden kan håndtere alle slags vejr. Hun ligner efterhånden et rigtig godt bud på en medalje i Rio 2016.”

Anders & Thomas var lidt ’rustne’

VM sølvvinderne Jonas Warrer & Anders Thomsen var lidt ’rustne” men sluttede alligevel på en flot andenplads. Thomas glædede sig over resultatet:

”Jonas & Anders havde ikke fået trænet nok inden stævnet og vælter faktisk i den første sejlads. Men de fik sejlet sig imponerende op i løbet af stævnet, og viser at det er en besætning der hører til i verdenstoppen.”

”Selvom de lige nu er den eneste potentielle besætning i 49er, så kommer de til at sejle hele udtagelsesserien for at udvikle sig yderligere og holde sig skarpe. I serien indgår tillige to VM’er, så det kan holde presset på dem.”

Alle tre danske 49erFX besætninger har været i Florida for både at træne og deltage i flere stævner, dels World Cup’en, dels Nordamerikanske mesterskaber.

Flot fremgang for Jena og Katja

Sidste år endte alle tre danske besætninger i top 10 ved VM, hvilket betyder at de alle sammen modtager Team Danmark støtte. På den baggrund skal holdene også performe i top, og Thomas Jacobsen glæder sig over den store bredde i klassen:

”Jena & Katja har god fremgang som hold, og det er glædeligt at se den gode backing de får fra Hellerup Sejlklub omkring deres kampagne. Jeg er sikker på at de bliver nogle stærke kandidater til OL-pladsen i 49erFX.

”Ida og Marie er helt klart ikke kommet rigtig i gang endnu efter Ida’s skade, og de måtte sejle forsigtigt for ikke at risikere noget med Ida’s fod. Men de skal nok komme op i gear i løbet af foråret.

Maiken & Anne-Julie er kommet med som Team Danmark støttet besætning i år, men de har behov for at performe mere stabilt i toppen, og det skal de have stærk fokus på i denne sæson.”

”49er og 49erFX udtagelserne starter ved VM i Buenos Aires sidst på året, og slutter med VM i Clearwater, USA i februar. Det bliver en kort intens udtagelsesserie, og det er vigtigt for os at være færdige i god tid, så de udtagne besætninger derefter kan koncentrere sig 100% om OL-forberedelserne.”

Her finder du information om alle klassers OL-udtagelser:

Dansk Sejlunions OL-udtagelsesplaner