Se hvad der venter sejlene i Rio

Associated Press, New York Times, engelske aviser m.fl. har bragt historier og billeder fra Rio's olympiske farvand om de massive forureningsproblemer.

Sail-World.com og Bådmagasinet har det seneste år også bragt en række artikler, enten med associated press som kilde eller skrevet af en af Sail-World's skribenter, som har været i Rio og set forholdene med egne øjne og talt med myndighederne.

Læs også: Sejlerne må sejle i forurenet OL-farvand

De brasilianske OL-arrangører og myndigheder lancerede i 2014 en storstilet plan for - efter pres fra IOC - hvordan man ville fjerne op til 90% af forureningen som forsages af, at 70% af alt Rio's spildevand (læs kloakvand) løber urenset ud i bugten hvor de olympiske konkurrencer skal foregå.

Indtil nu har der stort set været tavshed fra International Olympic Committee samt også sejlsportens egen organisation, International Sailing Federation. Den brasilianske sejlunion samt kendte sejlere har i flere år advaret om problemerne, og anbefalet at sejladserne istedet kom til at foregå i Buzios, ikke langt fra Rio, hvor der er ideelle sejlforhold, rent vand og fremfor alt ingen risiko for sejlerne.

Myndighedernes svar herpå har været, at det ville være en fantastisk mulighed for Rio med sejladserne midt i byen, idet man så havde en chance for at redde bugten for fremtiden. Og med det mente de, at man dermed ville kunne få finansieringen på plads til at bygge rensningsanlæg og dermed reducere forureningen meget markant, idet Rio - som det officielle Brasilien sagde - selvfølgelig ikke kunne være bekendt at tilbyde alverdens sejlere at sejle i et stærkt forurenet farvand.

Bådmagasinet har talt med danske, engelske, amerikanske og andre sejlere, som også bekræfter, hvor slemt det reelt står til dernede. Vi har endvidere talt med sejlere/ledere, som er dybt involveret i brasiliansk sejlsport på højeste niveau - og flere af dem tæt på den olympiske organisations komite. Faktum er, at de er utrolig kede af at skulle byde sejlere fra hele verden på de rent ud sagt ulækre sejladsforhold i det forurenede vand i Guanabara Bay. Og hvis der kommer nogle kraftige regnskyl, ja så kan det gå helt galt under OL.

Der er stor risiko for, at man får noget på ror eller sværd, som kan ødelægge et ellers godt OL-resultat, eller betyde en mistet medalje. Endnu værre er det, at der alt andet lige også er en væsentlig helbredsrisiko forbundet med at sejle i Guanabara Bay.

Håbet om at myndighederne tager dette seriøst og får gjort noget ved de store problemer her kun 18 måneder inden OL, svinder dag for dag. Og myndighederne tror heller ikke selv længere på, at man kan nå at gøre noget ved det.

Bådmagasinet kan her bringe billeder fra en brasiliansk sejler, som er taget under de brasilianske nationale mesterskaber i januar for nogle uger siden - og det er ofte hverdags kost idet 70% af alt spildevand løber urenset ud i bugterne ved Rio - og det er ikke kun det synlige affald som her:

Rio ol-farvand 01_bruno Marques_29

Rio ol-farvand 02_bruno Marques_529

 Rio ol-farvand 03_bruno Marques_529

 Rio ol-farvand 04_bruno Marques_529

 Rio ol-farvand 05_bruno Marques_529

 Rio ol-farvand 06_bruno Marques_529