Sejlerne må sejle i forurenet OL-farvand

Sejlerne kan ikke forvente, at vandet bliver meget renere i det olympiske farvand i Guanabara Bay i Rio de Janeiro.

Hvad vil International Olympic Committee, International Sailing Federation og Rio Olympic Organising Committee gøre ved det ? Ignorere fakta og lade sejlerne konkurrere i det stærkt forurene vand, eller flytte sejladserne til for eksempel Buzios ?

Desværre mener de braslianske OL-arrangører og myndighederne nu pludselig, at det slet ikke er noget problem at sejle rundt i spildevand (=kloakvand) og forerening fra en millionby, som løber stort set urenset ud i OL-farvandet.

Den brasilianske regering samt bystyret i Rio de Janeiro har ellers flere gange forsikret både International Olympipc Committee samt International Sailing Federation om, at man havde en plan, som ville reducere forureningen i det olympiske farvand med mindst 50 %.

Associated Press har netop publiceret en foruroligende rapport, hvor den nye brasilianske miljøminister fortæller, at det ikke vil være muligt for Brasilien at nå de fastsatte mål for forbedring af vandkvaliteten i løbet af de næste kun 18 måneder inden OL-sejladserne afvikles i Rio.

Rapporten fortæller, at Rio de Janeiro ikke vil kunne opfylde sine forpligtelser om at få stoppet den massive forurening med uforarbejdet spildevand og affald som dagligt strømmer ud i Guanabara Bay, hvor OL 2016 sejladserne skal forgå.

Rio not a pretty picture_eliseu cavalcante_530

Kommer der kraftige regnskyl under OL, så bliver farvandet ud for Rio i bogstavligste forstand 'fyldt med lort' - myndighederne lukker øjnene. Foto Elise Cavalente 

Brasiliens løfte om at reducere forureningen med 80 % var en vigtig del af det bud på OL 2016, da man vandt retten til at holde OL, men med kun halvandet år til OL, indrømmer myndighederne at målet ikke kan nås.

Rio’s nye miljøansvarlige, Andre Correa fortæller, at han slet ikke er i stand til at give en vurdering af, hvor meget de vil kunne reducere forureningen.

”At fjerne 80 % af forureningen ? Det sker bare ikke, det sker bare ikke”, sagde Andre Correa, som overtog jobbet for en måned siden.

Samtidig fastslår han, at uanset hvor meget men når mht. at reducere forureningen, som vil det ikke kompromittere OL-sejladserne.

Set i det olympiske perspektiv, set i forhold til vandkvaliteten, så vil det ay vi ikke kan reducere forureningen med 80%, ikke få indflydelse på de olympiske sejladser og banerne. Der er ikke nogen risiko for, at sejlerne kan få problemer med sygdom og lignende. Jeg er slet ikke bekymret over vandkvaliteten i sejladsområderne, Jeg er meget mere bekymret over det flydende affald”, sagde Andre Correa og tilføjede at de såkaldte ”eco-barrierer” - net som er spændt ud ved flodudmundingerne og som skulle filtrere affaldet bort – slet ikke virker ordentligt. Han lovede, at dét vill e han gøre noget ved.

{redmod}

Mange sejlere og sejlsportsorganisationer har udtrykt stor bekymring over vandkvaliteten, som de siger, kan true sejlernes helbred. Mange OL-sejlere har karakteriseret sejladsområdet som en losseplads, og klaget over stanken ved den olympiske havn og beskrevet, at der flyder sofaer, rester af dyrekroppe og masser af plastik rundt i vandet, som kan sætte sig på ror og sværd. En del sejlere har fortalt, at de er blevet syge efter at være faldet i vandet i Guanabara Bay.

Andre Correa erkender, at han ikke er sikker på at International Olympic Committee overhovedet er blevet informeret om, at man ikke vil nå målene.

Det meste af spildevandet fra Rio de Janeiro flyder direkte ud i bugte i urenset tilstand, og det kunne se ud til at de brasilianske myndigheder bare har holdt alle hen med snak, vel vidende at de aldrig ville kunne skaffe de 3,8 milliarder $ som ville være nødvendigt for at rense spildevandet fra den store by.

 rio carioca_river_flamengo_beach_bacterias_530

Resistente superbakterierne er funder ved udløbet af Carioca RIver ved Flemenco Beach, tæt på der hvor windsurfingen skal foregå. Badning i området er meget ofte forbudt. Men det er åbenbart ikke noget problem for sejlerne - mener myndighederne. Foto Sail-World.com

Miljøfolk har lige siden Rio vandt retten til afholdelse af OL i 2009, advaret om de gigantiske miljøproblemer som der er i millionbyen. Den tidligere miljøansvarlig i byen havde lovet at man i forhold til den 80% forbedring ville garantere, at man mindst kunne nå en forbedring på 50%

Faktum er, at Rio de Janeiro stort set intet har gjort !

Myndighederne har holdt IOC og alle andre hen med tom snak – idet man hele tiden har vidst, at det ville være umuligt at skaffe finansieringen til de planer man er fremkommet med.

Bådmagasinet og Sail-World.com har det sidste år skrevet en flere artikler om de alvorlige forureningsproblemer i Rio:

Læs også¨: Super bakterie fundet i Rio’s olympiske farvand

Læs også: Forureningen i OL-farvand bliver ikke løst inden 2016

Rio Ecoboats_Rio miljøminister inspicerer affaldsopsamling_foto SW_530

Rio har investeret i nogle såkalde "Ecoboats" der kan samle flydende affald op. Kommer der kraftige regnskyl, så hjælper det stort set intet, og sejlerne risikere at få ødelagt deres OL-deltagelse af plastik eller andet på ror og sværd. Foto Sail-World.com