ISAF World Cup: Deltagerbegrænsning fra 2015

Igennem de senere år har ISAF haft sine europæiske world cup events i Palma på Mallorca og Hyeres i Sydfrankrig.

Fra 2015 bliver de europæiske ISAF World Cup events i Hyeres og Weymouth.

Hyeres har været et fast stævne for de olympiske sejlere siden starten af 1970'erne, og har formået at fastholde sin position som et af Europas vigtigste forårsstævner for de olympiske sejlere, med god støtte fra den franske sejlunion samt byen Toulon.

Weymouth har de senere år forsøgt at tiltrække olympiske sejlere til en årlig event, hvilket ikke er lykkedes. Men nu skal skal topsejlerne i de olympiske klasser tilbage og sejle i det farvand, som OL 2012 blev sejlet i. Stævnet bliver økonomisk bakket op af Royal Yachting Association, via midler fra den engelske stats spillemidler.

Fremtidig deltager begræsning

Der bliver også tale om en nu struktur, idet ISAF har besluttet at indføre deltager begrænsning i fremtidige world cup events med henblik på at gøre disse til elite events, hvor kun de allerbedste i de olympiske klasser deltager.

ISAF har besluttet at der i fremtiden kun kan deltage 40 både i 8 af de olympiske klasser, mens der kun bliver 26 både i henholdsvis 49er og 49erFX.

Målet er dermed at der i fremtiden skal være kvalifikationsstævner på alle kontinenter, og der er for 2015 valgt to kvalifikationsstævner, nemlig Palma umiddelbart før Hyeres, og Medemblik umiddelbart før Weymouth.

ISAF har annonceret at kvalifikations reglerne bliver offentliggjort i slutningen af august.

ISAF har dermed forfulgt målet med at gøre ISAF World Cup til en elitær serie kun for de allerbedste sejlere i OL-klasserne, og serien skal årligt afsluttes med en ISAF World Cup Grand Finals.

Ændringerne i World Cup strukturen betyder, at den europæiske forårskalender for de olympiske klasser herefter kommer til at se således ud:

  • Palma: World cup qualifier (+ formentlig også Champions Sailing Cup event)

  • Hyeres: ISAF World Cup

  • Garda: Champions Sailing Cup event

  • Medemblik: Champions Sailing Cup event + World cup qualifier

  • Weymouth: ISAF World Cup

  • Kielerwoche: Champions Sailing Cup event 

EUROSAF forventer at Palma nu i fremtiden istedet bliver en del af den europæiske serie for de olympiske klasser, som blev etableret for to år siden, EUROSAF Champions Sailing Cup, og som har bestået af 5 stævner for alle de olympiske klasser.

I og med at Weymouth nu bliver ISAF World Cup event, så udtræder den af den europæiske serie og bliver forventeligt erstattet af Palma, som mange nationer bruger som årets første olympiske stævne, heriblandt også sejlere fra andre kontinenter. Status som kvalifikationsstævne til World Cup vil sikre et højt deltagerantal også i fremtiden.

Det femte stævne i EUROSAF Champions Sailing Cup vil være stævnet i La Rochelle I efteråret. Dette afholdes dog ikke her i 2014 pga. det store VM i Santander.

Dette afgøres endeligt ultimo september, men hvis der bliver et stævne i La Rochelle i 2015, vil det formentlig ligge medio eller ultimo september.

Sidste gang stævnet i La Rochelle blev afholdt i 2013 var deltagelsen ganske god, og mange lande brugte stævnet som afslutningen på sæsonen for deres nationale team, eller for deres talentgruppe.

Pga. af den markante deltager-begrænsning i de fremtidige world cup stævner, vil udviklingen forventeligt være en styrkelse af deltagelsen i de øvrige europæiske stævner for OL-klasserne, dels world cup kvalifikationsstævnerne i Palma og Hyeres, men forventeligt også stævnerne Garda Trentino Olympic Week, Kielerwoche samt Semaine Olympique Francaise i La Rochelle.

ISAF World Cup hjemmeside

EUROSAF Champions Sailing Cup