Vandkvaliteten i Rio er blevet bedre det seneste år

Allan Nørregaard var den første danske OL-sejler som testede OL-farvandet i Rio for ét år siden, og det var ikke et godt indtryk han kom hjem med. Mange andre topsejlere har i internationale medier udtrykt store betænkeligheder ved at skulle sejle i Guanabara Bay, dels pga. usædvanlig meget flydende affald, dels pt. det stærkt forurenede og sundhedsskadelige spildevand, som ledes urenset ud i bugten og havet.

Bådmagasinet har tidligere skrevet flere artikler om farvandet i Rio, hvor man har kunnet læse om problemerne.

Læs også: Forureningen i OL farvand bliver ikke løst inden 2016

IOC har de sidste måneder sat kraftig fokus på problemerne med vandkvaliteten i relation til konkurrencer for sejlsport, roning, triatlon m.v., og der har været møder med OL arrangøren. Det ser nu ud til at byen endelig har erkendt, at det vil kunne skade byens renomme som OL-arrangør og fremtidig turistby, hvis ikke man tager problemerne alvorligt i relation til de idrætsgrene, som skal have konkurrencer i havet.

Sarah Gunni fortæller til Bådmagasinet, at hun faktisk er overrasket, selvom det er det mest beskidte farvand hun indtil nu har sejlet i:

”Der er ellers ret fedt, at der er så forskellige forhold her. Inde i bugten er der enten fladt vand eller krap sø. Udenfor er der altid store bølger. For der meste er her søbrise, men styrken svinger lidt, og vinden kan også være ret springende. Så er der en hel del strøm, men indtil nu har vi ikke oplevet at skulle sejle i strømskel.”

”Jeg er faktisk meget positivt overrasket over vandet her. Selvom det er noget af det mest beskidte, jeg har sejlet i, så havde jeg forventet, at det var meget værre.”

”Nu kan det selvfølgelig også være, at vi har været heldige med de steder, vi har sejlet, men det virker virkelig som om, at deres arbejde har gjort en forskel. Især udenfor bugten er det rigtig fint, men man skal nok ikke bade med vilje inde i bugten.”

Bådmagasinet kan fremvise Rio by’s plan for at reducere forureningen i OL-farvandet i form af en præsentation, som også skulle være gjort tilgængelig for sejlere og coaches

Se præsentationen her i sin fulde længde

OBS - præsentationen er på 8 MB.

rio water_info_2014_all interventions_530 

Bystyrets plan indeholder som vist ovenfor en lang række initiativer, blandt andet:

  • Nye rensningsanlæg
  • Nye anlæg til rensning af flodvandet
  • Eco barrierer – opsamling af affald ved flodudmundinger
  • Eco-Boats – som sejler rundt på bugten og opsamler flydende affald
  • Lukning af affaldspladser
  • mv.

Det er en meget stor opgave byen har foran sig, men hvis det lykkes at gennemføre samtlige projekter og investeringer indenfor de nærmeste to år, så kan sejlerne glæde sig til nogenlunde fornuftig vandkvalitet, selvom den nok ikke er på højde med hvad man er vant til mange andre steder i verden, hvor de store internationale konkurrencer forgår.

Det gode ved de kommende anlæg til behandling af spildevand og reduktion af alle former for affald og forurening, er, at der er langtidsinvesteringer som vil bringe Rio de Janeiro op på højde med andre moderne storbyer rundt omkring i verden. Og det er jo positivt for indbyggerne, at et OL i byen bliver dét, som giver udviklingen på dette område et "stort skub" i den rigtige retning, selvom der naturligvis er tale om store investeringer.