Vintersejlads med sved på panden

J/80erne stopper ikke sejladsen fordi det bliver lidt køligt. Vinteren igennem sejles der hver søndag formiddag i farvandet mellem Nivå og Rungsted. Samarbejdet mellem KDY og Nivå Bådelaug med at afholde sommerens tirsdags sejladser for J/80 på egen bane, fortsætter ind i vinteren, hvor der sejles hver søndag mellem kl. 10.00 og 12.00.

Det kræver en vis portion viljestyrke at tage på havnen hver søndag morgen kl. 8.30 i vinterens tusmørke, for at gøre sig klar til formiddagens sejladser. Men det er der godt og vel 30 mand M/K, der gør hver uge – vinteren igennem for at sejle KDY/Nivå Vinter Cup i J/80.

Sejladserne starter kl. 10.00 i farvandet halvvejs mellem Rungsted og Nivå, og der er mellem 8 og 10 både på vandet hver eneste uge. Bådene kommer fra mange af Øresundsklubberne: KDY, Nivå, Helsingør, KAS og Syvstjernen, men ligger samlet vinteren over i Rungsted og Nivå havne. Der sejles på en op/ned bane med to kryds og to lænseben. En sejlads tager ca. 18 min. Med en god organisering fra den trofaste skare af dommere, når man et sted mellem 4 og 5 sejladser på de næsten to timer. Der sejles med 3 min. startprocedure og ca. 5 min efter sidste båd er i mål, går starten til næste sejlads. Selv med de sidste mange søndages friske vind fra øst giver dette sved på panden med de korte og krævende baner, og når man er tilbage i havn omkring kl. 12.30, undres man gang på gang over igen at have fået en trøje for meget på inden under alt sejlertøjet.

Lektion i kapsejladsens facetter af Henrik Søderlund fra Northsails
Søndag den 18. november var Henrik Søderlund med på dommerbåden for at danne sig et overblik over søndagens sejladser, og den efterfølgende onsdag var ca. 40 sejlere mødt op i KDY’s lokaler i Rungsted, hvor der blev fulgt op med et foredrag om teori.

Her blev der bl.a. set på J/80erens Polardiagram, og der blev snakket om optimale vind-vinkler i forhold til vindstyrken både på kryds og læns. Der blev også tid til at se på de mange billeder Henrik havde taget af situationer under søndagens sejladser, samt muligheder for forbedringer. Efterfølgende søndag var Henrik igen med på vandet – denne gang ombord på en RIB, så der kunne fanges situationer rundt om på banen.

Coaching virker!
Tilbage i havn blev der serveret grillpølser i Nivå’s klubhus, og Henrik delte endnu engang ud af sine observationer på banen. Der var en tydelig forbedring at spore blandt bådene på baggrund af det teoretiske oplæg der blev givet om onsdagen. Starterne var blevet mere tætte, og der blev tænkt på placering i forhold til konkurrenterne rundt om på banen. Søndagen markerede også slutningen på efterårsmånederne og vinderne af de første 5 ugers sejladser blev kåret.

KDY/Nivå Vinter Cup går nu ind i vintermånederne, og man planlægger at sejle alle søndage frem til midt marts, hvis vejret tillader det. Sidste år var der kun et par enkelte søndage, hvor der ikke blev sejlet pga. af vindstyrker over 12 m/s, eller de par uger hvor havnene var lukket pga. is. Der er således mange sejlere, der efter en god søndagssejlads, starter ugen med ny energi.Seneste nyheder

22 sømil uden støj og røg

Copenhagen Boatshow: Melder alt udsolgt


Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout