Route du Rhum: Den gamle sømands sejr

Kampen mellem Francois Gabart og Francis Joyon, som endte mandag på Guadeloupe, har alle ingredienser til en klassisk fortælling: Gabart er det unge sejlergeni, en folkehelt – alt han rører ved bliver til guld, og en mægtig sponsor spenderer hundredevis af millioner på hans rekordsejladser på verdenshavene.

Rocky med nuancer
I det andet ringhjørne den gamle bokser, 62-årige Joyon, som kan sejle og reparere en hvilken som helst båd, med 40 års offshore erfaring, og et team bestående stort set af hans familie og nogle venner. Det er en urfortælling, som vi kender den fra Rocky-filmene, bare med betydelig flere nuancer.

Fem timer max aftstand
Kort efter start var de seks Ultim-trimaraner reduceret til to. Gabart, med sin foilende, top moderne Macif førte i rekordtempo, men Joyon bed sig bemærkelsesværdigt godt fast. Gabart var ikke i stand til at øge sin føring til mere end ca. 160 sømil. I 30 knob svarer det i øvrigt til godt og vel fem timer. Intet var afgjort, og Gabart spåede selv, allerede tidligt, at afgørelsen ville falde i vindstille bag bjergene på Guadeloupe.

Sagde ikke noget
Meldinger fra Gabart var fulde af beundring og respekt for konkurrentens evner til at få den ældre konstruktion til at sejle så hurtigt. Han sagde ikke et ord om hvilke problemer han selv stod med. Kun nævnte han en situation, hvor han knækkede nogle sejlpinde i stormvejret i sejladsens første del.

Mistede foil og ror
Men der var langt mere, der var galt om bord på Macif. Allerede den første nat blev hydraulikken til et J4 stag beskadiget. (J4 er en lille hårdtvejrsfok). Dermed kunne Gabart ikke sejle med optimal trim og sejlføring. Kort efter knækkede foilen på styrbord skrog. Gabart fortsatte, uden at sige noget om skaderne. Tirsdag morgen knækkede roret på bagbord skrog. Senere på dagen knækkede flere af sejlpindene i det enorme storsejl, noget Gabart formåede delvis at fikse.

Vindstille nat
Alligevel var han i stand til at holde fart i båden, og sejle til Guadeloupe foran Joyon. Men det var svært at kontrollere båden, og IDEC var halet kraftigt ind på ham. Der var nu kun 30 sømil mellem dem.
Så kom den natlige vindstille, og begge både lå og drev rundt ved kysten, snart indenfor synsvidde. Lige præcis som Gabart havde forudsagt.

Otte gange Route du Rhum
Joyon kender Caribien som sin egen bukselomme, og sejlede en båd hvor flere ting kunne klares manuelt. Han kunne både manøvrere og finde vej lidt bedre. Men Gabart gav ikke op, og kom flyvende tilbage med sin code zero. Få minutter inden mållinjen var det stadig ikke til at sige hvem der ville vinde – et vindpust ville være nok. Men Macif blev liggende i vindstille. IDEC fik det lille, nødvendige skub – og 62-årige Francis Joyon blev vinder af et historisk Route de Rhum.
Joyon havde selv udråbt racet til sit sidste Route de Rhum – han har ellers været med otte gange, uden nogensinde at vinde.

Slut på sejrsrække
Route du Rhum slutter en fantastisk sejrsrække for Francois Gabart. Han har vundet Vendée Globe, Transat Bakerly, Transat Jaques Vabre, og er indehaver af verdensrekorden jorden rundt singlehand. Men Route du Rhum fik han altså ikke. Selv Gabart har brug for en båd der kan holde. Og sejladsen fik alligevel en værdig vinder.

Den nye rekord lyder i øvrigt på 7 døgn, 14 timer og 21 minutter.

francis joyon revient fort sur francois gabart 4257608

Francis Joyon om bord på sin IDEC Sport. Først i årets Route du Rhum
Produktnyt

Ligastart med nye både og nye regler

Anne-Marie Rindom har kurs mod EM-guld

Palby Fyn Cup: Dagen før dagen...