X99 har vendt udviklingen – 24 til uofficielt DM

Hvor mange de af ældre kølbådsklasser kæmper med manglende deltagelse til stævner og medlemmer, har X99-klassen vendt udviklingen ved at gribe til utraditionelle metoder.

Flere og flere af de gamle kølbådsklasser svinder i størrelse. Bådene bliver ikke produceret mere, og de der er tilbage, er ofte slidte eller dårligt vedligeholdt. Det betyder på sigt døden for en klasse, når der ikke mere kan samles nok til større stævner. Men når en klasse griber til andre metoder, ja, så rykker det. X99-klubbens kapsejladsansvarlige Ulrik Meyer forklarer hvordan.

Fyn Rundt i stedet for DM efter klasseregler

For under et år siden havde vi sidst generalforsamling i X99 klubben. Hovedspørgsmålet var dengang om klubben skulle opløses pga. manglende tilslutning. Vi valgte fornuftigt at gi’ det hele en chance, med nye tiltag. Det største tiltag var at droppe et officielt DM efter klasseregler, og i stedet prøve at bruge Danmarks største kapsejlads, Palby Fyn Cup som vores sted at mødes, og som et uofficielt DM. Vi satte i bestyrelsen et mål om at kunne samle i hvert fald 10 både.

Flere præmier

Vi begyndte arbejdet med udarbejdelsen af et egentligt program for dette arrangement, og hvordan vi kunne lægge flere præmier ind i selve sejladsen. Vi fik lavet en model hvor ikke kun hovedvinderen fik en præmie, men hele fem delpræmier hele vejen rundt om Fyn.

24 både til start

Tiden gik og pludselig var der 15 tilmeldte til Palby Fyn Cup, og vi kunne ikke få armene ned. Pludselig kunne man mærke at effekten virkede med mange deltagere, og flere og flere kom til. En kæmpesucces da vi til sidst kunne registrere 24 stk. X99 til start i Bogense.

Vi blev alle samlet ved samme bro i dagene op til start, og det var kanon at kunne mødes og snakke med hinanden. Vi valgte at samles til en let anretning på restauranten på Bogense Marina hvor vi også havde et lille formøde om selve setuppet.

Der var en fantastisk stemning da vi skulle starte, og alle havde en kanon tur rundt om Fyn. Dejligt at man hele tiden havde en båd af samme slags ved sin side. Da vi kom i mål holdt vi vores egen præmieoverrækkelse, og den nye Danmarksmester kunne kåres. Vi havde også en del lodtrækningspræmier, så der var næsten ingen der gik tomhændede hjem.

Måske 30 både til start i 2019

Vi gentager succesen i 2019, og der er allerede i skrivende stund ni stk. X99 tilmeldt til Palby Fyn Cup til næste år. Vi er mere optimistiske end i år, og forventer hen imod 30 både til start.

Til andre klubber kan jeg kun sige at dette har været en kæmpe succes, og jeg synes flere skulle prøve at kopiere dette setup – nu ligger der en ide man kan arbejde videre på.
Vi glæder os til vores DM igen. Vel mødt til Palby Fyn Cup i Bogense.

Du kan læse mere om klassen og båden på X99-klubbens hjemmeside.

Om X99

X99 er efterhånden en dame på 33 år, siden den første model blev født i 1985.
Da X99 dukkede op i 1985, var det-X-Yachts svar på 10-meter bølgen i begyndelsen af 80’erne. Samtidig kom Ylva, Molich 10 meter og Afrodite 101. Mange sejlere havde et ønske om at sejle gode både, der ikke var IOR-dominerede (International Offshore Rule – en amerikansk måleregel), og det slog an.

X-Yachts solgte det første år ca. 100 både. I en længere periode producerede det sønderjyske værft omkring fem både om ugen, blot for at følge med ordrebogen. Efter at have produceret ca. 600 stk. blev den sidste X99 leveret i 2004.

X99-klassen har været i modgang før, og i 2010 mistede klassen deres officielle VM-status, der kræver deltagelse fra to kontinenter.

Fakta X99:

  • Besætning 6 mand
  • Længde 10 m
  • længde vandlinje: 8,5 m
  • Bredde 3 m
  • Dybgang 175 cm
  • Vægt (min) 2980 kg
  • Storsejl 32,2 m²
  • Genua I 30,0 m²
  • Genua III 20,0 m²Spiler (max) 85,0 m²


Seneste nyheder

Citat...'Vi har fart på hele vinteren'

Bådmotorer i Sverige forsvinder i store mængder

Finn: Mandeparkering i Egå

Kort Nyt

Citat...'Vi har fart på hele vinteren'

Motor

Bådmotorer i Sverige forsvinder i store mængder

Kapsejlads

Finn: Mandeparkering i Egå

★ Gør det selv

★ Autopiloten: Den elektroniske rorsmand er vokset med opgaven

Branchenyt

Vækst skaber drømmejobs i bådbranchen

America's Cup

Americas Cup: Surt show for tilskuerne - og New Zealand

Kort Nyt

Eksplosiv stigning i smitte blandt sejlerne fra Uge-42...

★ Interview & Portræt

★ Med mor ved roret

Udvalgte artikler *


Produktnyt