Route du Rhum: Start med kurs mod storm

Route du Rhum er i gang! Det er en kapsejlads som ligger højere i det globale hierarki, end mange er klar over. Den sejles kun hvert fjerde år, og er en af de helt store højdepunkter i kalenderen, hvis man er til offshore singlehand-sejlads. Alle de store stjerner er med, og mere end en million (nej, det er ikke en trykfejl) mennesker er kommet for at overvære starten i St. Malo, Frankrig.

Rekordfart?
Opgaven er enkel at forstå, men svær at gennemføre: Sejl 3.542 sømil, og kryds mållinjen i Point-de Pitre, Guadeloupe så hurtig som muligt. Og teltene er allerede rejst på den karibiske ø, for der forventes rekord. Det vil ske allerede om en uges tid – rekorden er pt. på 7 dage, 15 timer og 8 minutter, sat af kæmpe-trimanen Banque Populaire i 2014 (Loick Peyron).

100 fod på foils
Når rekorden forventes slået, er det primært fordi de store 100 fods trimaraner i Ultim-klassen har fået foils siden sidst. De er også forholdsvis testet på åbent hav. Omkring seks døgn er muligt, og snitfarten vil ligge omkring 25 knob!

Vindstød på 55 knob?
Feltet kom afsted i dag søndag, i fine forhold – men et stort lavtryk vil ramme sejlerne tirsdag, med forventede vindstød på 55 knob. Det er ekstreme forhold, og en del sejlere forventes at søge nødhavn under stormen. Det er tilladt i følge reglerne at fortsætte, efter endt pitstop.

Route du Rhum har klasser for Ultim (100 fods trimaraner), Multi 50 (trimaraner) samt IMOCA (Open 60), Open 40 og en åben klasse ved navn Rhum Class (flerskrog og kølbåde). Open 40 er den største klasse, med 53 startende. Der er i alt 123 både med, og statistikken tilsiger at ca. 30% vil udgå undervejs, af forskellige årsager.

Banque Populaire i pitstop
Den første melding om tekniske problemer er allerede kommet – Banque Populaire, en af favoritterne, med Vendee Globe-vinderen Armel Le Cleach som skipper, må søge havn for at løse et mindre teknisk problem. Det vil give en anden rekordfavorit, Francois Gabart, et vigtigt forspring.

Og netop Francois Gabart, ja ham bragte Bådmagasinet en artikel om, da han tilbage i 2017 satte rekord Jorden Rundt. Den får du i dagens anledning i en e-version af udgaven 'Januar 2018' ved at klikke på linket her: Læs om Francois Gabart her

Vi følger Route du Rhum her på siden, og live-sendingen kan findes her:

Skærmbillede 2018 11 04 kl. 19.12.19

Den gang vi stadig hed Bådmagasinet - også i vores trykte udgave. Der finder du en stor artikel om Francois Gabart som satte rekord Jorden Rundt. Klik på magasinet og læs løs - rigtig god fornøjelse. 

 Seneste nyheder

Brug båden som sommerhus

Sejltur til verdens ende

Nye ladere fra CTEK til mindre motorbåde

Vask af dit tovværk