Sølvroret: 90 singlehandsejlere kæmper sig Fyn Rundt i kuling

Sølvrorets slogan – ”Havets Ironman” – kan i år byttes ud med noget i retning af ”Havets Mount Everest”. Fredagens passage af stormen Knud medførte at starten blev udsat med et døgn. Bådene skal sejle med Fyn til styrbord i år, og det vil sige kryds mod vest ud af Svendborg sund. Men det blæste stadig rigtig meget ved start. Vinden var meget skiftende så tæt på land, men kom tit op på 12-15 sekundmeter, med mere i vindstødene. Strømmen løb mod vinden, hvilket skabte kaotisk strømsø, og løbet er meget smalt det første stykke. Og så er der færgerne. 

Med andre ord: En opgave på kanten af det mulige.

Ca 90 både sejler
Bådmagasinet er på plads i Svendborg, og vi kunne konstatere at rigtig mange både blev liggende på deres havneplads i morges, da starterne gik. 175 af de godt 400 tilmeldte havde meldt ud at de ville starte, på trods af de ekstremt krævende forhold. En del af dem ændrede dog mening, da de så hvad der ventede dem i morges – så betydelig færre både endte med faktisk at starte. Og ret mange opgav hurtigt efter start, og vendte om. Feltet er i skrivende stund, her lørdag over middag, nede på ca 90.

Kollisioner og grundstødninger
Vi fulgte bådene det første stykke fra en RIB, og så sejlerne vende frem og tilbage i det smalle løb, mens strømsøen kogte mod dem, og vinden fik hele riggen til at ryste i vindstødene. Der opstod mindst to kollisioner – vi så den ene, hvor begge både endte med at fortsætte. Den anden kollision var mere alvorlig – der er efter sigende alvorlige skader på den ene båd. Mange grundstødte også, og vi måtte slæbe en båd fri, som derefter var ude af sejladsen.

Hårde forhold i sigte
Vejrudsigten tyder på fortsat meget kraftig vind, som dog aftager noget i aften og nat. Der vil dog komme en hel del skyer med rigtig hård vind, siger en vejrekspert vi har talt med.
Sejlerne skal i nat passere den mest udsatte del af ruten, den nordlige side af Fyn. Det bliver med vinden mere eller mindre i ryggen, men med meget grov og oprørt sø og vindstød som let kan komme op på 15-18 sekundmeter, er det ikke noget man skal tage let på.

Bådmagasinet følger op her fra Svendborg senere på dagen. En ting er sikkert: De sejlere som fuldfører Sølvroret 2018 har en særlig stor præstation bag sig!

Live tracking her.Seneste nyheder

Cold Hawaii udvikler nyt event

Kapsejlads om en øde ø

Populært job besat i Korsør Lystbådehavn


Sailing World News