Vegvisir: Et giga- og genialt arrangement

Bådmagasinet havde taget vejen til Nykøbing F. fredag eftermiddag, for at opleve det store setup som Vegvisir har fået stablet på benene, og jeg skal love for vi ikke gik forgæves.

Telt med kæmpe-skærm, ja – jeg vælger at bruge ordet kæmpe, for storskærm ville være en fornærmelse, boder langs kajen og havnen summer af liv. For dem som kender havne området i Nykøbing F. så bruger Vegvisir en stor del af området, hvilket ikke er så lidt. Det store sejlertelt med tilhørende boder, er placeret i den såkaldte Kanal-havn, og selve bureauet, med grill og molepilsner er placeret ude ved sejlklubben, hvor den lange mole samtidig danner rammen om den mest perfekte tribune for at se starten og måltagningen af deltagerne. Men, en form for samling af de to områder ville automatisk udløse 12-tallet.

To Doublehanded løb blev sendt afsted torsdag aften, og fra de lokale som vi møder på havnen i Nykøbing, hersker der er ingen tvivl. Der har ganske enkelt aldrig været så mange tilskuere på molen som man oplevede torsdag aften ved Vegvisir i Nykøbing Falster. Et par timer senere kunne det hele opleves på nærmeste hold på havnen i Guldborg.

Vrimler med frivillige
Det vrimler med frivillige, og intet er overladt til tilfældighederne. Midt på eftermiddagen kom den tidligere jordomsejler og VM-speaker Bo Hasseris ind i klubben, godt forblæst. Bo Hasseris havde assisteret ved bjærgningen af sejl og hvad der ellers kunne reddes fra den båd som i nat tabte kølen.

Da deres udsendte sad i klubben og tampede i tastaturet var der ved at blive gjort klar til fredagens start kl. 18 hvor Singlehand sejlerne skulle sendes afsted. De store tunge fronter, som i løbet af dagen havde hærget området var væk, og det blev en flot aften.

Magasin og Seascape dyst
Fredag eftermiddag var de to tidligere starter som gik torsdag stadig på havet. Med få timer tilbage for de førende, var der en interessant 'dyst i dysten'. Magasinets BÅDs egen Øyvind Bordal er med om bord hos Per Cederberg i en Seascape 24. De har en rigtig fin dyst mod en anden Seascape i samme størrelse, hvor den tidligere ejer af Seascape værftet Andraz Mihelin sammen med chefredaktøren Jochen Richer fra tyske Yachts skal forsøge at sejle fra det danske team – som det ser ud lige nu, så vinder magasinet BÅD for en gang skyld over Yacht.

Selve ideen – genial
Jeg husker tydeligt første gang jeg skulle skrive Vegvi.., hvor jeg tilføjede 'hva’ for noget'? Hvad pokker var det nu som Morten Brandt havde fundet på?

Her kun ét år efter fornemmer jeg tydeligt at Brandt endnu en gang har ramt plet. Ideen med Single og Twohanded behøver ikke at blive bekræftet her, men at koble hele det setup på, hvor øerne i Smålandshavet indgår som mærker, er jo mulighederne uden ende. At lave flere forskellige baner, hvor deltagerne selv bestemmer omsejlingsretning er tæt på genialt. Det er oppe i tiden ’at vælge selv’ - og det skal jeg love for sejlerne får lov til her. At læse vejrkortet, og så beslutte sig for at sejle den ene vej, for så at opleve ens nærmeste konkurrent pludselig falder af, for at sejle den anden vej, er et setup og koncept, som jeg er sikker på vil vokse. De sejlere som jeg nåede at tale med var ikke mindre end begejstret. Nytænkning som er med til at vække kapsejladsen fra dens Tornerosesøvn - selv om - det er jo slet ikke en traditionel kapsejlads, men mere et event, og det er nøjagtig det som gør Vegvisir til noget specielt.

Langtidsholdbart
Det er et setup som der kan arbejdes med de kommende år, og ikke mindst ændres efter behov. Hver ting til sin tid, det er naturligvis også hyggeligt at sejle rundt om en stor ø, men det som Vegvisir tilbyder er jeg sikker på vil trække nysgerrige blikke, og lur mig – de 115 tilmeldte både som havde fundet vej her i 2018, tror jeg på vil blive til mange mange flere i årene der kommer.

Vegvisir, som ikke bare er kapsejlads, er kommet for at blive, og det er ganske enkelt genialt.

Bonusinfo: Vegvisir er opfundet af Morten Brandt, samme idemand som Silverrudder, og som teknisk arrangør er det de fem lokale sejlklubber fra Guldborgsund Kommune: Sejlforeningen Vikingen – Motorbådsklubben Guldborgsund – Nysted Sejlklub og Sejl- og Motorbådsklubben Grønsund fra Stubbekøbing samt Guldborgland Bådelaug.

Se fotogalleri - set fra molen før starten for Singlehand sejlerne fredag aftenKapsejlads

Silverrudder slut: Planlægning for 2021 starter i dag - se...

Kort Nyt

Silverrudder: Meget få vil fuldføre

Kort Nyt

Solo-roer Lia Ditton sætter ny rekord fra USA til Hawaii

★ Test af sejlbåde

★ Arkivet: Comfortina 32 - rummelig med attraktiv sejlglæde

Kapsejlads

Silverrudder 2020: Følg din favorit live

Kapsejlads

Vendée Globe: Boss'n viser den frem

Kort Nyt

Klar til Silverrudder for niende gang

Motor

Mercury lancerer fabriksrenoveret motor

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Mercury lancerer fabriksrenoveret motor

Ny udgave af den elektriske båd Eelex 8000

Mercury med nyt "Smart Tow"