Zoom8: Explosivt påske-EM i Palamos

Zoom8 klassens asæson blev skudt i gang med en No Nonsens Camp i Espergærde Sejlklub i marts med sne, is og kulde – og de seje sejlere blev dermed mere end klar til EM18 i Palamos.

I år havde 14 danske Zoom8 sejlere valgt at rejse den lange vej til Palamos i Spanien - og igen blev det en fantastisk tur med sportslig succes på vandet og super hygge på land blandt sejlere og deres familier.

Flad RIB

Turen startede ellers med et kæmpe brag, da den legendariske gamle trænerbåd valgte at explodere i bagbordspontonen, og derved give træner-teamet lidt af en udfordring, da målet jo var at kunne supportere både pige- og drengefeltet 100% på vandet.

Men med gode udlandske venners hjælp lykkes det at låne os frem til en erstatningsbåd. Efter fire dages for-træning, som foregik i til tider ganske alternative vindforhold, gik stævnet igang . Og det var tydeligt, at til trods for en barsk vinter; var det danske hold godt forberedt. Det resulterede i hele 3 medaljesæt til Danmark. Sikker sejlads og kæmpe drama til det sidste.

Førstedagen i stævnet startede i en lækker let til mellem luft og nærmest som forventet, lagde Jesper Fabrin sig i spidsen tiltrods for, at en lynhurtig sejler fra Estland vandt de to første sejladser i suvuren stil. Men da vinden øgede til de 5 m/s mistede Estlænderen kraften og gik i mål på en 10. plads. Dermed var den foreløbige 1. plads i hus for Jesper Fabrin. Men på 2. og 3. dagen ville vores ven fra Estland igen spille med musklerne og lagde sig suverænt i spidsen med hele 19 point til nr. 2. Svært så det ud.

Vind - masser af vind!

Med helt op til 16 m/s i pustne og 3 meter høje bølger, ægte Zoom8 vejr, så var det lige noget vores sejlere kunne bruge. Jan Mortiz, som har trænet benhårdt vinteren over, var nærmest flyvende - som om der var monteret foils på hans stakkels Zoom8 jolle. Og sammen med bomstærke Viktor Lambert, der også er konkurrencesvømmer, åd de sig ind på den førende Estlænder, som virkelig havde problemer i det friske vejr.

Drama og uheld

Drama fik vi også. Viktors sejl kapitulerede på sidstedagens anden sejlads ved at løsne sig i mastetoppen. Derved måtte han gennemføre de sidste ben for halv kraft, hvilket kostede to placeringer -  fra en 2. til en 4.plads. Nu lå det hele på Jan Moritz, og han havde guldet lige foran sine fødder. Sidste sejlads skulle bare gennemføres med et rimeligt resultat. Men det er jo svært at holde en væddeløbshest tilbage, og Jan Moritz fløj igen afsted med fuld kraft - desværre holdt grejet ikke til de nu 16-17m/s! 

Uheldet indtraf, og roret knækkede til stor ærgrelse for en meget stærkt sejlende Jan Moritz . De øvrige danske drenge overlevede den friske dag og klarede sig fantastisk igennem.

Flot indsats af pigerne

Pigerne havde ligesom drengene et godt stævne. Generelt for pigerne udviklede de sig løbende igennem stævnet, hvilket var en fornøjelse at se. Det var klart, at især to østrigske samt de etniske piger havde forberedt sig godt til dette års EM og ville tage kampen op med de andre sejlere om topplaceringerne.

Igennem stævnet havde de danske sejlere markeret sig især med flotte starter - noget, af det trænerteamet havde talt om op til stævnet. Det lykkedes desværre ikke altid at holde nok til mål, men helt sikkert noget, der kan bygges videre på. Efter de første dages resultater var der en mindre gruppe bestående af et par østrigere og etiske sejlere samt Lara Stubdrup, som havde trukket fra de andre sejlere, og det var imellem dem, medaljerne skulle fordeles.

Den sidste og afgørende dag var spillet åbent om 2. og 3. pladsen, da Clara fra Østrig havde sejlet en sikker serie og havde et godt udgangspunkt for sidstedagen, som hun udnyttede til fulde og vandt stævnet.

For 2. og 3. pladsen var det åbent, og den kraftige vind gjorde, at andre sejlere var med fremme og kunne have en afgørende rolle mht. point fordeling. Lara sejlerede 3 gode og sikre sejladser, hvor fokus primært var på det at sejle sikkert og ikke satse noget på lænserne i de store bølger. Lara ender stævnet på en samlet flot 3. plads. Derudover var det en flot indsats af de andre danske piger sidste dag, hvor kræfterne var helt opbrugt efter sidste sejlads.

Coach-teamet

Zoom8

IMG 2743 Medaljemodtagere EM Palamos 2018 Fotocredit Christian Nygaard

Lara Stubdrup nappede en fin tredjeplads blandt pigerne, og i midten ses Jan Moritz, som tog sig af stævnets andenplads, mens Jesper Fabrin nappede tredjepladsen. Foto: Christian NygaardSeneste nyheder

Uddannelse på Georg Stage

Når mænd får nok – af hinanden

Markert fremlægger DS' nye strategi