Tiltrængt revidering tilendebragt: Nye DM- klasser & statutter

Dansk Sejlunion har fortaget en tiltrængt revision af DM-statutterne, dels med markante justeringer i klasser med DM, dels lavere krav til minimum antal deltagere.

Den 9. februar blev de nye DM-statutter og liste over klasser med Danmarksmesterskaber offentliggjort på Unionens webside – om det er vinterferien, eller andre årsager der spøger skal ikke kunne siges, for der er ikke kommet nogle officielle meldinger ud fra Dansk Sejlunionen, (endnu, red.) men det er glædeligt at revisionen er klar til sæsonstarten 2018.

DM-statutterne har i mange år trængt til en kraftig revision, ikke mindst fordi en lang række klasser ikke har sejlet deres DIF-DM eller DS-DM mesterskab gennem en længere årrække, eller deltagelsen har været på et niveau kvalitets- eller kvantitetsmæssigt, som egentlig ikke har været en DM-klasse værdigt, set ud fra et sportsligt perspektiv.

Dansk Sejlunion nedsatte i efteråret 2017 en arbejdsgruppe under ledelse af Christian Lerche, nok en af landets meget erfarene kapsejladsleder og IRO’er (International Race Officer) - som sammen med DS' kapsejladskonsulent, Mikael Jeremiassen har forestået arbejdet, ligesom de har trukket på personer med erfaringer i netværket.

DS bestyrelsen godkendte efterfølgende, primo december 2017, et udkast fra arbejdsgruppen, og siden har udkast til de reviderede DM-statutter været i høring hos klasseorganisationerne.

Nu ligger det hele altså klart på DS webside.

Lavere minimum deltager

DM statutterne har undergået en markant revision mhp. at gøre dem tidssvarende ift. den udvikling (og desværre afvikling, red.), som er sket gennem en årrække. Her er i høj grad tale om administrative regler omkring kapsejladserne, men der er nogle markante ændringer, som det er værd at lægge mærke til, og som har betydning for gennemførelse af mesterskaberne.

Krav til antal deltagere er sat markant ned for de forskellige kategorier, hvilket vil gøre det nemmere for klasserne at få afviklet deres officielle mesterskaber – min. antal deltagere er f.eks.:

* OL-klasser – minimum 5 (tidligere 10)
* Kølbåde – minimum 10 (tidligere 15)
* 2-pers. jolle/katamaraner – minimum 10 (tidligere 15)
* 1-pers. joller/sejlbrætter – minimum 20 (tidligere 30)

Danmakrsmester som udlænding

DM kan i dag vindes af alle som er medlem af en DS-klub, uanset nationalitet. Tidligere skulle man enten være dansk statsborger, eller som udlænding have boet i Danmark en min. årrække. Se DM-statutterne her 

DM-klasser anno 2018

Der er gennem en årrække kommet nye klasser og discipliner til, som fortjente at sejle officielle DM’er på højeste niveau, f.eks. Sejlsportsligaen som DM for klubhold, sportsbådsklasser og andre jolleklasser som har været i vækst.

Omvendt har en række klasser med lav eller ingen aktivitet, gennem en årrække, fortsat haft DIF-DM status, f.eks. Snipe, Pirat, Trapez, KDY15m2, X79, IF-båd osv. Det er der nu rådet bod på med de nye DM-statutter, som vil være med til at sikre, at det er de sportsligt stærkeste klasser som kan sejle om DIF-Danmarksmesterskab.

Kriterierne for at et forbundsmesterskab kan godkendes af DIF er blandt andet, at konkurrencen skal foregå på højeste nationale niveau, at den er udbredt på landsniveau, at den afvikles om international mesterskab (NM, EM, VM eller OL). Dog kan en konkurrence, som kun kendes og afvikles i Danmark, godkendes, såfremt den har stor udbredelse og stabilitet i Danmark.

DS har specielt ansøgt om DIF-DM for Melges 24, 49erFx, Contender, Laser Radial Kvinder samt Nacra 17. Deres status vil blive ændret straks der eventuelt måtte blive opnået DIF's godkendelse.

Alt sammen vil være med til at gøre afviklingen af DM mere tidssvarende, og herunder kan du se den samlede oversigt over de nationale mesterskaber.

Klasser, der har DIF-DM status

Kølbåde
Drage (Int.)
H-båd (Int.)
Nordisk Folkebåd (Nordic)

Joller
49er (Int./OL-klasse)
505 (Int.)
Europe (Int.)
Finn (Int./OL-klasse)
Laser Standard (Int./OL-klasse)
OK (Int.)
Sejlbrætter, windsurfing
Kurs (course races) (Int.)
Slalom (Int.)
Kombination (Int.)

Klasser der har DS-DM status

Kølbåde
606 (Nat.)
BB 10-meter (Nat.)
CB66 (Nat.)
Express (Nat.)
IF-båd (Nat.)
J/70 (Int.)
J/80 (Int.)
Knarr (Nat.)
L 23 (Nat.)
Melges 24 (Int.)
Scan-Kap 99 (Nat.)
Spækhugger (Nat.)
Ylva (Nat.)
Yngling (Int.)

Joller og katamaran
29er (int.)
49erFX (Int./OL-klasse)
Contender (Int)
Laser Radial Kvinder (Int./OL-klasse)
Nacra 17 (Int.(OL-klasse)
Wayfarer (Nat.)
Sejlbrætter, windsurfing og Kite
Freestyle (Int.)
Wave Performance (Int.)
Kite foil (int.)
Kite Freestyle (Int.)
Kona One (Int.)

Øvrige
Klubhold (Sejlsportsligaen)
Match Race (Int.)
Klasser, der har DS-UDM status
Kølbåde
Yngling – UDM(23)
Joller
29er – UDM(23)
Europe – UDM(23)
Feva – UDM(19)
Laser Radial – UDM(23)
Laser 4.7 – UDM(19)
Optimist drenge – UDM(15)
Optimist piger – UDM(15)
Optimist hold, UDMOH – UDM(15)
Zoom 8 – UDM(19)
Sejlbrætter, windsurfing
Freestyle UDM(20)
Wave Performance UDM(20)
Kurs (course races) UDM(20)
Slalom UDM(20)
Kombination UDM(20)

Oversigten findes også på DS' webside her Seneste nyheder

Mere jordnære mål for Dansk Sejunion

Sejler fundet død på grundstødt båd

Kort Nyt

Dine nye muligheder

Nyheder

Tre nye VHF-radioer med GPS fra Raymarine

★ Artikel

Skipper anklaget for manddrab