Norges America’s Cup-udfordring tager form

Ihærdige America’s Cup-fans vil erindre planer om et norsk AC-hold, tilbage i foråret – vi skrev endda om det her på Bådmagasinet.dk - se 'Læs også'. Nu står det klart, at det er mere end løst snak.

Der er seriøse kræfter i spil i Norge, for at rejse budgettet på omkring 600 millioner norske kroner, svarende til ca 470 millioner danske kroner. Holdets navn er NorSteam, og peger på Norges dominerende position i America’s Cup tilbage i 1920’erne og 1930’erne, hvor omkring 60 nordmænd deltog som mandskab på de vindende både. 

Shipping-støttet
Det er Petter Mørland Petersen (bl.a. gast i Star hos Eivind Mellebye, sammen var de i verdenstoppen i en lang årrække), og storbåd-sejleren Christian Løken, som er initiativtagere til projektet. I følge norske seilmagasinet.no skal pengene finnes i shipping. Norge er et af verdens førende lande, når det gælder udvikling af 'foils' (det vil sige ror, stabilisatorer osv.) til skibsindustrien. En deltagelse i America’s Cup kan skubbe til hele den sektor, og altså give god mening netop i Norge. Der kan opstå synergi mellem de to forskningsmiljøer, og hvis skibe kan spare ganske få procent brændstof, er der enorme summer på spil. En pæn miljøgevinst bliver også resultatet.

Kan bygges i Norge
Team New Zealand har allerede tilbudt nordmændene tegninger til båden og en plads i Race Village, og en af deres projektansvarlige er hyret af nordmændene. Han siger, at der er faciliteter og kompetence i Norge til at bygge båden (som i følge AC-reglerne skal bygges i holdets hjemland, red.).

Pebret tilmelding
Pt. er der fire officielt tilmeldte hold. Der er plads til tre mere i Race Village. Tilmeldingsfristen er 31. december, men Løken & Co regner med at senere tilmelding bliver mulig. Og at prisen måske vil falde. Lige nu er tilmeldingsgebyret på tre millioner amerikanske dollar...

Norge

Christian Løken og Petter Mørland Petersen arbejder på højtryk for at få Norge med i den 36. udgave af Americas Cup 

Der testes i mindre modeller

Blandt de tre tilmeldte syndikater er man noget længere fremme. New York Yacht Club er blandt dem, som er nået frem til at teste i mindre scala, og fredag blev en video officiel, da båden 'The Mule' blev søsat, og første testsejlads indledt. Se video: