Softwing til AC75erne – fup eller fakta?

Team New Zealand viser i en kort video en test af et nyt storsejl-koncept – en softwing. Planen er angiveligt, at de store flyvende AC75 enkeltskrogsbåde skal udrustes med sejlet.

Mens vi venter på den 36. America’s Cup-protokol har der været holdt pressemøder, der er kommet tegninger og der er blevet vist interessante animationer af den kommende flyvende enkeltskrogbåd.

Nu er der sket noget mere konkret. For Team New Zealand har offentliggjort en video, der angivelig viser storsejlkonceptet til den kommende AC75er; en såkaldt softwing. Og nej, det var ikke den 1. april, at videoen blev offentliggjort. Så måske er det noget om snakken.

Hardwing - sejlmagernes mareridt

Ideen om, at AC75erne i 2021 skal være udstyret med et nyt storsejlkoncept har længe svirret. Og bliver det softwing-storsejlet, der kommer til at sidde på bådene, så ligner det gode nyheder for sejlmagerne.

For under de seneste tre America’s Cup, har de vindende både været udstyret med de supereffektive hardwings. Men de højteknologiske vingemaster havde ikke appel til den almindelige sejler, og de mange millioner dollars, der blev brugt på udvikling af vingemaster gav ikke den ”spin-off” effekt som man f.eks. har set for udbredelsen af hydrofoiler.

Softwing - kommercielt potentiale

Det kan softwingen måske få – udgangspunktet er i hvert fald, at storsejlet er lavet af sejldug. Og, som det fremgår af videoen består en softwing ikke bare af ét storsejl med af hele to som ligger parallelt!

Selvom to lyder dyrt og af (dobbelt så) meget, så åbner softwing-konceptet i AC-sammenhæng op for en vild udviklingsfase, med et efterfølgende stort kommercielt potentiale. Det er ikke svært at forestille sig sejlet på helt almindelige både.

Sejlet, der bliver testet på videoen på en lille Farrier 22 trimaran, er i sagens natur en prototype. Alligevel er det noteret, at det er de tunge drenge, der udtaler sig. Blandt dem kiwi-skipper Glenn Ashby, der tilskrives størstedelen af æren for TNZs sejr i den 35. America’s Cup.

Det er et stort skridt fremad for at kunne færdiggøre den endelige protokol. Det (sejlet) bliver en stor del af den kommende America’s Cup-klasse, siger han frit oversat i slutningen af videoen.

Hvad mener du. Er softwingen i AC-sammenhæng fup eller fakta?

Facts:
AC75 klassereglen bliver offentliggjort i slutningen af marts. Holdene har herefter godt et år før de må søsætte den første af to AC75ere. Det bliver i april 2019. En stram tidsplan og god projektleder bliver afgørende.

Softwing

Test-sejlads med den nye Softwing.Seneste nyheder
Kapsejlads

Classisk Fyn Rundt: Tilmelding åben - nye løb i den...

Vendée Globe

Den hidtil mest dramatiske uge

Kort nyt

Moody DS 41 - løber med Britisk Yachting Award

Kort nyt

FTLF byder velkommen til ny kontakt på Bali!

Vendée Globe

Vendée Globe: Hvor mange UFO’er er der egentlig derude?

★ Gør det selv

Gør båden mindre fysisk krævende

Havne

Nye flydebroer til Rungsted Havn

Branchenyt

Intim jule-båd-udstilling hos Baadhuset i Beder

Kort nyt

Fra skibsdæk til unikke plankebordeSailing World News


Udvalgte artikler *


Produktnyt

Få bedre overblik, når du sejler

Bådmotorer i Sverige forsvinder i store mængder