AC: Gør Emirates det onde ved Oracle på søndag?

Lørdag og søndag sejles der igen ved den 35. Americas Cup som afvikles på Bermuda.

Emirates Team New Zealand (ETNZ, red.) fører 3 - 0 over Oracle Team USA (OTUSA, red.) i bedst af 13 sejladser, altså først til syv sejre. Der er planlagt to sejladser begge dage, og vinder ETNZ disse, kan de løfte verdens ældste sportstrofæ, The Auld Mug, - simpelthen hjemtage America's Cup til New Zealand.

Det helt store og til dato ubesvarede spørgsmål er, hvor meget har OTUSA forbedret sig i de fem dage pausen har varet?

ETNZ viste overskud ud over alle grænser i de fire første sejladser, for selv om stillingen 'kun' er 3 - 0, så har der været sejlet fire sejladser, alle med ETNZ som vindere, ja - OTUSA har faktisk ikke på noget tidspunkt rundet et mærke FØR ETNZ!

Der er skrevet stolpe op og stolpe ned om, hvor suverænt Peter Burling og han ETNZ var i de fire første sejladser, men alle der følger med, husker også den 34. udgave af Americas Cup hvor lige netop ETNZ førte 8-1 i først til 9 sejre, for så at tabe 9-8! Det var den samlede sportshistoriens største come back. Kan OTUSA gøre det igen?

En noget sammenbidt Jimmy Spithill brugte på pressekonferencen lige netop denne sammenligning, og udtrykte 'we have been here before' - de næste fem dage bliver de vigtigste i denne kampagne.

Men kan de nå at ændre så meget, som det umiddelbart virker at der skal til for at komme foran ETNZ - mit gæt er nej.

ETNZ båd er simpelthen så genialt opbygget og designet, at ingen team ville kunne nå det på få dage. Det tager f.eks. hele 18 dage at bygge nye foils, og det er især foilsene som der er fokus på, når vi taler om store forskellle på de to både. Foils sammen med det hydrauliske system, som hos ETNZ drives af cyklende grindere skaber så meget mere power, at de stakler på de gammeldages kaffemøller ikke har en jordisk chance.

Selv om du kunne nå at ændre kaffemøllerne til cykler, så har du altså med en besætning at gøre som har trænet overarme i to år, de kan ikke pludselig cykle, og hele båden og dens vinge-set-up, kan heller ikke bygges om.

Er det så game set og match?

Nej, intet er som bekendt før 'The fat lady sing' - og hvis der skulle komme mere luft, helst over 8 m/s, så er intet afgjort.

Indtil videre har der været forholdsvis svag til mellemluft ved de første sejladser, ca. 4-6 m/s og har ETNZ vist deres skræmmende styrke. Men i de indledende sejladser, hvor det blæste over 10 m/s, der kunne OTUSA følge med. Så meget afhænger altså af vejrudsigten som i første omgang lover svag til mellem lørdag - men mere søndag.

Intet er afgjort, men jeg er selv overbevist om ETNZ har lært så meget af deres sviende nederlag ved den 34. udgave, at de ikke begår samme fejl. ETNZ er også blevet bedre i pausen, og det er lige netop, hvad der skal til for at Peter Burling løfter The Auld Mug. Om det er søndag eller mandag, tirsdag tør jeg ikke sige, men løfte pokalen - det håber jeg så inderligt sker for Peter Burling & Co, det fortjener de fuldt ud.Seneste nyheder

Vand ovenfra kan ødelægge en båd

I isolation på Martinique

Kommer der vind i sejlene, igen?


Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout

Produktnyt

X-Yachts skal til at bygge motorbåde

Elmotoren er blevet voksen