AC: Magtdemonstration af Emirates Team New Zealand

Det var næsten en ydmygelse af Oracle Team USA da de to første sejladser i bedst ud af 13 – altså først til syv sejre, blev sejlet på The Great Sound Bermuda lørdag.

Første sejlads blev afgjort inden den startede. Jimmy Spithill virkede rusten i startproceduren, og var millimeter over linjen inden start og fik en straf, som går ud på at man skal lade sig falde to bådslængder bag sin konkurrent. Sådan en gave skal man ikke give Peter Burling og Emirates Team New Zealand.

De var over alle bjerge, og simpelthen stukket af da først Oracle fik gang i deres båd. Denne sejlads blev aldrig spændende, og ETNZ havde udlignet til 0-0.

På grund af Oracles overaltsejr i den første runde af Louis Vuitton kval-serien, så fik de ét bonus point med over i selve Americas Cup, men i stedet for at fører 1-0, og Oracle dermed kun skulle vinde seks sejladser, ja så tildelte man ETNZ ét minus point, så de skal vinde 8 og Oracle 7.

Vindforhold øgede spændingen

Anden sejlads startede mere lige, men hurtigt trak ETNZ fra, og igen med en fart der må give dybe panderynker hos Spithill & Co. Vi taler halve minutter på et ben, men her skal det også siges at ETNZ ramte de vindskift der var på banen lige i øjet. Det var faktisk ganske tricky på The Great Sound lørdag, hvor vinden var mellem 8 og 13 knob, men det virkede som om ETNZ kunne gå dybere og med mere fart, når de sejlede med vinden, og på en eller anden finurlig vis, så var ETNZ på den rigtige side af vinddrejningerne.

Sådan er det tit når man har fartoverskud. Når du går mellem 1 og 2 knob hurtigere end din konkurrent, så er det lidt nemme at have overskud til først at komme de rigtige steder hen.

Spændende blev det først på næstsidste kryds og sidste løber. Pludselig havde Oracle vundet ca. 400 meter ind på ETNZ, og ved mærkerundingen var der 30-40 meters afstand, men en hurtig bomning efter mærket lod Oracle tilbage. De fik aldrig skuden rundt, og blev hængende i vandet. 300 – vupti, så var ETNZ stukket igen, og vandt sejladsen med næsten halvandet minut. Evigheder i en AC50 på foils.

Jeg husker naturligvis afslutningen på den 34. Americas Cup, hvor Oracle hentede en 8-1 føring til Emirates, men hvis ikke vi oplever mere vind på Bermuda, gerne over 15 knob, hvor de andre foils skal i brug (hvert team har to sæt, red.) - så er jeg bange for Americas Cup er afgjort, og den famøse Cup får ikke lov til at blive stående i USA - men heldigvis, så loves der mere vind på Bermuda, men ikke før i næste uge! Søndagens sejladser vil ligne de forhold der blev sejlet under lørdag - mon ETNZ fører 3-0 søndag aften?

Resultat

Med to overbevisende sejre kom Emirates Team New Zealand bedst fra start på den 35. udgave af Americas Cup. I disse vindforhold med mellem-luft, der kan det hele godt se afgjort ud. ETNZ var markant hurtigere end Oracle Team USA med Jimmy Spithill. Seneste nyheder

Vand ovenfra kan ødelægge en båd

I isolation på Martinique

Kommer der vind i sejlene, igen?


Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout

Produktnyt

X-Yachts skal til at bygge motorbåde

Elmotoren er blevet voksen