Kinesisk America's Cup udfordrer?

Den seneste America's Cup udforder som blev offentliggjort var Team Japan.

Nu kommer der måske endnu en udfordring fra Asien, nemlig verdens største land – og marked – Kina, som i stigende grad begynder at røre på sig i den internationale sejlsportsverden. Senest er Dongfeng blevet nr. 3 i Volvo Ocean Race, selvom de brækkede masten på en etape, hvor de førte. Etapen efter vandt de så alligevel.

Kilder i sejlsports verdenen fortæller, at man ikke skal blive forbavset, hvis der kommer en kinesisk America's Cup udfordring – hvorfor :

  • Titel sponsor Louis Vuitton har nu mere end 30% af deres salg til kinesiske kunder
  • Den kinesiske broadcaster CCTV har lavet aftale om at betale for TV rettigheder, så de kan levere live fra Americas Cup til mere end 400 mio. kinesiske husstande
  • Softbank – sponsor for Team Japan – ejer 32% af den kinesiske Internet gigant Ali Baba. Softbanks CEO Masayishi Son, Oreacle CEO Larry Ellison og Ali Baba CEO Jack Ma har tætte forretningsforbindelser
  • America's Cup Event Authority har allerede nævnt, at der måske kommer endnu en asiatisk udforder

Alt dette peger mod en kinesisk udfordrer, måske allerede til den 35. America's Cup i 2017. Og hvis det sker, så vil Oracle Team USA sandsynligvis også assistere dette hold, ligesom det har været tilfældet med Team France og Team Japan.

En måned til første AC World Series event

Om mindre end én måned sejler America's Cup AC45’erne den første Louis Vuitton Americas Cup World Series event i Portsmouth fra 23. til 26. juli.

Der er allerede solgt 90.000 publikums billetter til stævnet, som illustrerer, hvor stor opbakningen er i England til Ben Ainslie’s America's Cup satsning, som også er kommet rigtigt langt med at skabe det organisatoriske og økonomiske grundlag for at forsøge at vinde Americas Cup før første gang nogensinde til England.

Det bliver første gang at der sejles i foilende AC45’ere, og man skal ikke glemme, at det samlede resultat af AC World Series direkte kan få indflydelse på, hvem, der vinder America's Cup i juni 2017, idet vinderen af Round Robin series i 2017, bringer et bonus point med sig til ”The Match”. Står nogen hold lige ved afslutningen af Round Robin, så er det AC World Series resultatet som bryder pointligheden.

Land Rover BAR AC45 Land Rover BAR_528

Land Rover BAR Team klar til World Series i Weymouth. Foto Land Rover BAR

Americas Cup updates

Emirates Team New Zealand forlænger sponsoratet med Omega. ETNZ er i gang med testsejladser for nye besætningsmedlemmer fra de to hold, som deltog I 2013 Red Bull Youth Americas Cup. Top designeren Nick Holroyd har forladt holdet, ligesom flere af de hidtige sejlere.

Artemis Racing er snart færdige med deres nye base ved Morgans Point, og flytter til Bermuda i slutningen af 2015. De bliver også en del af AC Village på Dockyard i 2017.

Land Rover BAR Team har netop tegnet aftale med Land Rover om titel sponsoratet, som blev offentliggjort samtidig med åbningen af deres nye base I Portsmouth. De har en AC45X test båd, som bliver kaldt T2 (test båd 2) under konstruktion i England.

Team France har indgået en endelig aftale med Groupama m.h.p. 2015 AC World Series racing. De leder fortsat efter flere sponsorer til hele AC kampagnen. De har forsinket betalingen af den endelige entry fee på 900.000$ samt den såkaldte ’performance bond’ på 1 mio. $, og har fået lov til at betale beløbene i fire rater, startende 1. july.

Softbank Team Japan – udover at de for nogen tid siden skrev kontrakt med den tidligere ETNZ skipper Dean Barker, har det japanske team tillige rekrutteret Chris Draper, tidligere Luna Rossa rorsmand til projektet.

Oracle Team USA er nu fuldt etableret i Bermuda fra maj, og de vil have deres base her gennem hele perioden indtil America's Cup Match in 2017. Det forventes at OTUSA søsætter den anden foilende AC45 i efteråret 2015.