Kun én mesterskabsmedalje i Corona-året 2020

Related Articles: Sportschef Thomas Jacobsen om Rindom – TOP professionel, Nej nej nej - Rindom smider det hele i sidste sejlads

2020 blev et af de mærkeligste sports år nogensinde, hvis man lige ser bort fra årene under verdenskrigene. Normalt kan vi på dette tidspunkt af året fortælle om mange danske sejlsportsmedaljer ved EM og VM, og sejlsporten er normalt en af de mest vindende idrætter i Danmark.

Men 2020 bliver den sjældne undtagelse, og nok det eneste år de seneste 60-70 år, hvor dansk sejlsport kun har vundet én eneste medalje. Her på redaktionen har vi i hvert fald ikke kunnet finde frem til flere!

De fleste internationale klasser har aflyst både internationale stævner og mesterskaber pga. Covid-19, og det er selvfølgelig den konkrete, men triste årsag til, at vi ikke kan fortælle om mere end én medalje i 2020 til sejlsporten. Der er dog andre pæne resultater at hæfte sig ved, og er lovende i et OL-år.

En sølvmedalje til sejlerlandsholdet
Sejlerlandsholdet skulle have været til OL i Tokyo, men OL blev som bekendt udsat til 2021, og derfor har sejlernes planer set helt anderledes ud i 2020 med kun få internationale stævner og meget træning herhjemme.

En del sejlere har også haft en ’Corona-tur’ efter landsholdssamlingen tilbage i august i Aarhus, men de er alle sammen i gang med træningen og sejlerlandsholdet har i november/december trænet på Lanzarote, hvor der både er varmt og der er store bølger ligesom i det kommende OL-farvand. Efter nytåret fortsætter træningen dernede.

Der nåede kun at blive gennemført et eneste af World Cup stævnerne i 2020, nemlig i Miami. Her deltog ingen danske besætninger. Herefter blev alle andre stævner aflyst. Flere af OL-klasserne fik dog gennemført internationale mesterskaber, hvor det blev til én enkelt medalje.

Vi kigger i det følgende på de fem OL-klasser, hvor sejlerne har præsteret resultater som peger i retning af, at de også med de rigtige forberedelser vil kunne præstere ved OL i sommeren 2021, og forhåbentlig endnu en gang sikre danske OL-sejlsports medaljer. Vi krydser alle fingre for at OL bliver gennemført i Tokyo.

Laser Radial kvinder
Sejlsportens eneste mesterskabsmedalje i 2020 blev vundet af Anne-Marie Rindom (Horsens Sejlklub, red.), der desværre glippede guldmedaljen i sidste sejlads og blev slået med to sølle point. Anne-Marie deltog også i VM, hvor hun med en fjerdeplads sluttede lige uden for medaljerækken. Ved Kielerwoche cementerede Anne-Marie med en 1.-plads, at hun fortsat må regnes for at være blandt OL-medaljefavoriterne i sommeren 2021.

Årets resultater betyder også, at Anne-Marie topper World Sailing Rankings som nr. 1 ved overgangen til 2021.

Stortalentet Anna Munk (Egå Sejlklub, red.) fik også sejlet EM og VM, hvor hun blev henholdsvis nr. 19 og 33, og slutter året som nr. 21 på verdensranglisten. Vi kommer ganske sikkert til at høre meget mere om Anna Munk frem mod næste OL i 2024.

Nacra 17 mix
En anden besætning som aspirerer til en OL-medalje næste sommer er Lin Ea Cenholt Christensen & Christian Peter Stephensen Lubeck (KDY, red.), som senest i 2019 havde en forrygende sæson med både VM-sølv og EM-bronze.

Her i 2020 har resultaterne været mere beskedne med en VM 8.-plads, og en placering på verdensranglisten som nr. 9. Lige nu træner de for fuld kraft på Lanzarote.

Også i Nacra 17 klassen begynder de yngre besætninger at vise deres potentiale, og især Natacha Violet- Saouma Pedersen & Mathias Bruun Borreskov (KDY, red.) har vist gode takter med en EM 15.-plads og en 13.-plads ved Kielerwoche, som bidrager til, at de nr. 22 på verdensranglisten.

49er mænd
Jonas Warrer & Jakob Precht-Jensen (KDY, red.) lavede under meget vanskelige vindforhold på en sø i Østrig en EM 4.-plads, hvor det tidligere på året blev det til en VM 7.-plads, og dette placerer besætningen som nr. 16 på verdensranglisten. Jonas og Jakob vandt 49er klassen ved Kielerwoche, og deres konstante topplaceringer peger også på dem som en oplagt kandidat til OL-medaljer i sommeren 2021.

Den unge besætning Daniel Nyborg & Sebastian Wright (KDY, red.) har også vist deres potentiale med en EM 9.-plads, en 16.-plads ved Kielerwoche samt en VM 22.-plads, og det bliver spændende at følge besætningen frem mod OL 2024.

49erFX kvinder
Ida Marie Baad Nielsen & Marie Thusgaard Olsen (Aarhus Sejlklub, red.) sikrede sig denne gang OL-pladsen i 49erFX, og de er helt sikkert opsatte på at komme på medaljeskamlen ved sommerens OL.

Besætningen har tidligere vundet både EM og VM-medaljer, men resultaterne i 2020 har været under deres normale niveau, hvor deres bedste resultat var en 4.-plads ved Kielerwoche, mens de lidt skuffende blev nr. 13 ved VM og nr. 17 ved EM. På grund af de få internationale stævner i 2020, slutter de alligevel året som nr. 4. på verdensranglisten.

En af de yngre talentfulde besætninger i 49erFX klassen er Katrine Bendix & Laura Steenstrup Zeeberg (Aarhus Sk./Hellerup Sk.) præsterede en lovende 10.-plads ved EM, så det er glædeligt, at der også i denne klasser er unge talenter på vej.

RS:X kvinder
Lærke Buhl-Hansen (Aarhus Sejlklub, red.) har de senere år vist gode takter i OL windsurfing klassen RS:X, og præsterer på et stabilt niveau ved internationale sejladser, men der er stadig et stykke op til topplaceringerne. 2020 gav en EM 10-plads samt en VM 17.-plads, og hun ligger ved årsskiftet som nr. 12 på verdensranglisten. Lærke’s talent og træningsflid kan sagtens vise sig med en overraskelse ved OL.

Andre flotte danske resultater
De ikke-olympiske internationale klasser har i sagens natur også haft et meget lavt aktivitetsniveau i 2020 uden væsentlig mesterskabsdeltagelse, men ét stævne blev gennemført med stor deltagelse i langt de fleste klasser, og det var Kielerwoche der dog var flyttet fra juni til september i år.

Her er de flotte Top 5 resultater en række traditionelt stærke danske klasser:

Contender:
1. Søren Dulong Andreasen, Hellerup
2. Jesper Armbrust, Aabenraa

Europe
1. Anna Livbjerg, Kaløvig
2. Simon Christoffersen, Thurø
4. Frederik Bløcher, Faaborg

OK:
1. Mads Bendix, Middelfart
4. Bo Petersen, Hellerup
5. Steen Christensen, Hellerup

29er:
3. Jens Chr. & Jens Philip DehnToftehøj, KDY
5. Malthe Ebdrup & Peter Joos, KDY

505:
3. Jørgen Bojsen-Møller & Wontergham, Hellerup

...skulle der være et misset resultat, så hører vi meget gerne herom.Seneste nyheder
Kort nyt

Solosejler reddet efter otte timer i havet

Vendée Globe

Den afgørende fase

America's Cup

Sir Ben og Ineos gjorde rent bord - gense nattens imponerende...

Kapsejlads

Jules Verne Trophy: Team Gitana afbryder rekord forsøg...

Kort nyt

EYotY 2021: Vi vænner os aldrig til det

★ Interview & Portræt

★ Rand Boats: 'Vi designer hver model til et formål'

America's Cup

Amputeret AC-program denne weekend

Bådudstillinger

Boot Düsseldorf aflyses - flyttes til 2022

Kort nyt

Jules Verne: Team Gitana på sporet til verdensrekord

Udvalgte artikler *