VM Auckland: Super finaledag - dansk sølv og bronze

Dansk sejlsport rejser hjem fra VM i New Zealand med to medaljer i bagagen.

Natten til søndag, dansk tid, blev de afsluttende VM-sejladser i 49er, 49erFX og Nacra 17 afviklet i kraftige vindforhold, der udfordrede sejlernes bådhåndtering til det yderste. Således var der stribevis af kæntringer i dagens løb - hvoraf flere fik afgørende betydning for fordelingen af VM-medaljerne.

Forholdene passede danskerne godt på finaledagen - og medvirkede til at sikre dansk sølv i Nacra 17 til Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck samt bronze i 49erFX til Ida Marie Baad og Marie Thusgaard.

Matchrace-duel om guld og sølv
I Nacra 17 lå Cenholt og Lübeck til bronze allerede før finaledagen. En placering, som de både forsvarede og forbedrede med placeringer som 2 og 5 i dagens to indledende fleetsejladser.

Før Medal Race havde tre både, heriblandt danskerne, skabt så meget luft til forfølgerne, at en dansk medalje allerede var i hus. Kun medaljens karat var uafklaret.

Tidligt i Medal Race fejlede den australske båd i topstriden. Resten af sejladsen udviklede sig herefter til en intens matchrace-duel om guld og sølv mellem Cenholt/Lübeck og italienske Bissaro/Frascari. Først i mål af de to ville tage guldet. Alle andre i feltet var reduceret til statister.

Italienerne rundede første topmærke før danskerne og formåede at dække af resten af sejladsen - men det var tæt hele vejen. En overgang på andet opkryds var Cenholt/Lübeck tilmed "optisk" i front, men manglede det sidste i at komme helt forbi italienerne. Danskerne pressede på, men italienerne holdt hovedet koldt - og båden oprejst - og kunne stryge i mål som nye verdensmestre få sekunder før danskerne.

"Det er fedt. Vi var ærgerlige over at blive nummer fire ved VM sidste år (i Aarhus, red.), så det er rart at bliver toer i år. Vi kæmpede hele vejen i Medal Race, så godt vi kunne, men vi må bare sige, at italienerne var lidt bedre i dét her ræs. Vi må så have førstepladsen til gode," sagde en glad Lin Ea Cenholt i minutterne efter afgørelsen.

Sølvmedaljen er Cenholt og Lübecks ubetinget største resultat til dato. De har vundet EM-bronze i både 2018 og 2019, mens fjerdepladsen ved VM 2018 i Aarhus er det tætteste, de hidtil har været på VM-metal.

Artiklen fortsætter under billedet..

49erfx vmbronze

Ida og Marie vinder VM bronze, efter en hæsblæsende og fantastisk afslutning i Medal Race. Foto: Sailing Energy

Imponerende slutspurt gav dansk bronze
I 49erFX gik Ida Marie Baad og Marie Thusgaard ind til sidstedagen på en sjetteplads - med hele 23 point op til podiet. Dog kunne danskerne bogstaveligt talt vejre morgenluft i finaledagens blæsende forhold, som altid har været den teknisk stærke danske besætnings favoritvejr.

I dagens to indledende fleetsejladser blev de noteret for placeringer som 7 og 8. Nok til at lukke en stor del af hullet op til de forreste. I Medal Race var Baad og Thusgaard igen med i front, og da samtidig en foranliggende tysk båd kæntrede, var VM-bronze pludselig inden for rækkevidde.

Danskerne gennemførte finalesejladsen i sikker stil. Med en andenplads i mål var bronzemedaljen hjemme.

Det er Baad og Thusgaards anden VM-medalje - den første var af sølv tilbage i 2014. De er tidligere dobbelte europamestre fra 2013 og 2014, men de seneste år har der været længere mellem deres medaljesucceser. Her i 2019 er de hele tre gange sluttet på den frustrerende fjerdeplads, bl.a. ved to World Cups.

Den anden danske 49erFX'er med Anne-Julie Foght Schütt og Iben Nielsby sluttede stærk af på sidstedagen med placeringer som 4 og 2 i de to fleetsejladser. Det løftede dem frem på en samlet 11. plads. Stærk afslutning, men desværre én plads fra top-10 og adgangen til Medal Race

Første halvdel af OL-udtagelser
I mændenes 49er sluttede Jonas Warrer og Jakob Precht Jensen på en samlet niendeplads som bedste danske besætning ved VM. Mads Emil Lübeck og Nikolaj Buhl sluttede som næstbedste på en 23. plads.

Således har Warrer og Precht - ud over en opmuntrende VM-placering i top-10 - også sikret sig et vist forspring i den danske OL-udtagelse, hvor dette VM udgør første konkurrence af to. Den næste er VM 2020 midt i februar.

I Nacra 17 har Cenholt og Lübeck med største sandsynlighed sikret sig den danske OL-billet. Eneste anden danske Nacra - med Natacha Saouma-Pedersen og Mathias Borreskov - sluttede som nummer 32 ved VM.

Udtagelsen i 49erFX er stadig helt åben. Blot otte point adskiller Baad/Thusgaard fra Schütt/Nielsby.

Kilde: Dansk SejlunionKapsejlads

Congressional Cup: Emil Kjær - lige ved og næsten…

★ Test af motorbåd

★ Motor: Hvad er bedst, påhæng- eller indenbords?

Kapsejlads

Silverrudder: Jubilæumsår blev også rekordernes år - 'Tri'...

Kort nyt

Aftale sikrer landets første autonome og emissionsfrie...

Kapsejlads

Følg deltagerne i Silverrudder

Kapsejlads

GC32: Hvem kan slå Alinghi ?

Kapsejlads

Knarr DM: Suveræne Søderlund sejrede

Kapsejlads

Emil Kjær klar til Congressional Cup - havde kommende...

Sejlsportsliga

Sundby WOW stævnet – netværk og sejlads...

Udvalgte artikler *