Laser Radial: Anne-Marie Rindom vinder EM Guld

BREAKING: Anne-Marie Rindom vinder Laser Radial EM i Porto i helt suveræn stil.

Det har været en helt og særdeles forrygende uge for Rindom i Porto. Rindom har ganske enkelt (nej, det er svært, red.) sejlet det bedste stævne in mands minde, set med danske øjne - og så i en OL klasse.

Det er karrierens første EM Guld, og det vindes, som ovenfor nænvt, ovenpå én af de mest overbevisende præstationer i dansk sejlsport i mange mange år.

På den internationale scene sejler legender rundt som Giles Scott, Ben Ainslie, Burling & Tuke rundt, alle som ofte har vundet deres stævner med kæmpe margin, og ofte inden sidste sejlads, eller Medal Race. Rindom præsterede lige netop på samme niveau - så eminent, at hun i princippet ikke havde behov for at sejle sidste sejlads.

Det er godt nok suverænt, når der er tale om et meget stærkt felt af verdensstjerner i en OL klasse, hvor OL guldvinderen fra Rio - Bouwemeester fra Holland, blev henvist til andenpladsen, mens den regerenede verdensmester Plascheart fra Belgien, måtte tage til takke med tredjepladsen. 

Rindom sejler sig ganske enkelt og endegyldigt ind i den kategori af verdensstjerner, med sejren over den forsvarende verdensmester samt OL guldvinderen fra Rio…

Link til resultatliste her

Fra Dansk Sejlunion har vi lørdag eftermiddag modtaget følgende pressemeddelelse: 

Den danske Laser Radial-sejler satte konkurrenterne på plads med overbevisende sejr i næstsidste sejlads. Dermed var EM-guldet hjemme for første gang i karrieren.
Anne-Marie Rindom er ny europamester i Laser Radial.

Den 27 årige dansker førte klart før de sidste to sejladser, lørdag - og hun fjernede den sidste rest af tvivl om udfaldet, da hun i overbevisende stil vandt 11. og næstsidste sejlads ved EM-stævnet i Porto. Dermed var EM-guldet definitivt på danske hænder til trods for, at der stadig resterede en enkelt sejlads.

'Jeg er helt vildt glad og mega stolt. Og samtidig lettet, fordi jeg også var lidt nervøs. Når man fører klart, så har man pludselig alt at tabe, så det var en lidt svær følelse at gå ind til de sidste sejladser med,' fortæller Rindom oven på triumfen.

Frygtede tyvstart
11. sejlads udviklede sig lidt dramatisk med flere omstarter og en stribe sejlere taget for tyvstart.

'Jeg troede faktisk også, jeg var tyvstartet, men jeg slap fri. Det gav mig en følelse af "second life", så det var bare om at give den gas,' forklarer hun om den afgørende sejlads, hvor hun var etter ved topmærket og herefter blot øgede forspringet resten af sejladsen.

I 12. sidste sejlads fik Rindom et tidligt gult advarselsflag for at rokke båden, hvorefter hun holdt igen - og cruisede i mål på en sekundær og ligegyldig 33. plads.

At vinde et stævne allerede før sidste sejlads sker uhyre sjældent. På den baggrund vil Rindoms EM-guld stå som én af de seneste mange års mest overbevisende præstationer i dansk sejlsport.

'Alt fungerer lige nu'
Rindom vandt VM-guld i 2015 og OL-bronze i 2016. Hun har flere World Cup-sejre - men aldrig tidligere har hun sejlet mere overbevisende end her i 2019, hvor hun tidligere på foråret har vundet både Trofeo Princesa Sofia Cup og World Cup Genoa.

Med EM-sejren har hun nu sat den øvrige verdenselite på plads ved tre stævner i træk.

'Alt fungerer lige nu. Jeg har arbejdet meget med det mentale, hvor jeg fokuserer på at holde min strategi på banen - og være til stede i nuet hele tiden. Samtidig har vi fået en fantastisk træningsgruppe, hvor vi arbejder hårdt, hjælper hinanden og samtidig har det sjovt sammen,' fortæller den nykårede europamester om baggrunden for sin aktuelle storform.

Rindom træner sammen med U21-verdensmester Anna Munch, den bedste norske Radial-sejler Line Höst og den unge dansker Michala Norsell. Bag holdet står træner Piotr Wojewski, der også har en stor andel i Rindoms imponerende sejrsrække.

For 20-årige Anna Munch sluttede EM med et par tunge placeringer til sidst. Men samlet slutter hun på en 13. plads - hendes hidtil bedste placering på seniorniveau og et varsel om, at dansk sejlsport mange år frem har stærke kort i Laser Radial.