Kapsejlads midt i Australiens ørken

Lake Eyre Yacht Club ligger bogstavelig talt midt i en ørken, og så nogenlunde midt i Australien. Med årtiers mellemrum, eller ca. fire gange på et århundrede bliver den tomme og øde ørken fyldt med søer og floder, når lokale storme og regntiden kaster sin nedbør over det enorme område på størrelse med Spanien.

lake eyre map web kopi

I år er der faldet nedbør nok til, at Lake Eyre Yacht Club afholder “The Outback Spirit – Lake Eyre Yacht Club Regatta” for første gang siden 2016.

Søen, der ligger ved yachtklubben, hedder Kati Thanda–Lake Eyre. Lake Eyre er den trettendestørste sø i verden, når der altså er vand i den. Det er også det laveste geografiske punkt i Australien – 15 meter under havets overflade. Området med søer i det sydlige Australien ligger ca. 500 km fra kysten og er som regel totalt udtørret. Sidst der var vand i Lake Eyre var i 1974.

Årets kapsejlads sejles på Cowarie Lakes – Kallakinna Creek fra 16. – 19. april, da Lake Eyre er vanskelig tilgængelig. Sejlere fra hele Australien trailer deres både igennem ørkner og uvejsomt terræn til den berømte sø, for at deltage i en ret unik regatta.

Det er klubbens sjette regatta, som inkluderer en række kapsejladser og ekspeditioner i netværket af kanaler, floder og søer i det enorme ørkenområde, der midlertidigt er omdannet til oaser.
Mens Australiens ødemark har meget høje varmegrader det meste af året, er maksimumtemperaturen i april ”kun” 30°C. Til det skal lægges et rigt dyreliv i form af fluer og myg.

lake eyre yacht club web
Den ydmyge sejlklub midt i Australiens ørken.

Lake Eyre Yacht Clubs formand (Commodore) Bob Backway fortæller, at vandstanden de kommende uger er de højeste siden 1990erne.

“Egentlig ville vi have lavet kapsejladsen på Warburton River, men der er simpelthen faldet for meget nedbør, så er umuligt. Vi flytter det til Cowarie Lakes, som er 2 meter dyb. Der har vi flere sejladser og nogle dage lave vi ekspeditioner og udforsker området til vands,” siger Bob Backway.
Commodore Backway fortæller videre, at den seriøse del af kapsejladsen bliver på en trekantbane, med hvert ben på mellem en til to km.
Ekspeditionerne inkluderer sælsomme nattesejladser under en stjernefyldt himmel.
”Det er meget smukt, når stjernerne reflekterer i vandet. Det er som at flyde i rummet,” lyder det fra Commodore Backway.

lake eyre4 commodore web
Lake Eyre Yacht Club Commodore Bob Backway på Warburton River i Australiens ødemark. Bemærk fluenettet! Foto: Bob Backway

Lake Eyre Yacht Club har 200 medlemmer fra hele Australien, men også fra UK, USA og Tyskland. ”The Outback Spirit” sejles oftest i katamaraner, på grund af deres evne til at navigere på lavt vand.

Løbet tiltrækker normalt op til 30 både, men mange turister flokkes til det normalt tørre landskab, 700 kilometer nord for den sydlige australske hovedstad Adelaide, for at se det sjældne naturfænomen. Ud over at tiltrække turister er den oversvømmede Lake Eyre en stor yngleplads for mange fugle, herunder australske pelikaner, måger, og terner.

Pubben Mungerannie Hotel på den berømte Birdsville Track øst for Lake Eyre har mange turister, når området er oversvømmet. Outbackbyen Marree er det sidste store stop for besøgende, der rejser mod Lake Eyre fra Adelaide.

Skulle du have lyst til at deltage, er klubbens hjemmeside her, men du skal nok skynde dig. Commodore Bob Backway anbefaler firehjulstrækkere, for at komme frem til sejladsområdet!
Men her finder du al den information du skal bruge, samt historie og fotos.
Seneste nyheder

Cold Hawaii udvikler nyt event

Kapsejlads om en øde ø

Populært job besat i Korsør Lystbådehavn


Sailing World News