Sådan planlægger du doublehanded sejlads

Den kommende kapsejladssæson står for døren. Bådmagasinet har talt med Jan Hansen og Henrik Jørgensen, der sejler i X2box og er doublehanded mestre i 2013 og 2015. De deler her ud af deres store viden, og håber at de kan være med til at inspirere andre til at sejle kapsejlads med kun personer om bord.

Henrik Jørgensen udtaler: Vær i god tid med at planlægge sæson, så får I et overblik over de kapsejladser, man kan deltage i som en doublehanded besætning. Ved at have planlægningen på plads tidligt frigiver tid til fokusere.

Hvis man kaster et blik på nogle af de kapsejlads, man kan sejle som doublehanded besætning i 2016:

  • Classic Fyn Rundt - Kerteminde Sejlklub
  • Aarhus 2Star - Aarhus Sejlklub
  • KDY 2Star - KDY
  • Palby Fyn Cup - Bogense Sejlklub
  • Tåsinge Rundt - Troense Bådelaug

Mange af de populæreste doublehanded sejladser bliver udsolgt relativt hurtigt - blandt andet Aarhus 2star. Derfor giver det mening at planlægge sin sæson. Der er dog flere kapsejladser til den kommende sæson, hvor da stadig er ledige pladser - så fortvivl ikke, hvis I ikke allerede er i gang med planlægningen.

Forberedelsen er vigtig

Men kun to personer om bord til at tage sig af alt fra navigation, trim, sejlgarderoben og besale ting som mad, må man forbedre sig grundigt. Jan Hansen uddyber: Hvis der sker noget under sejladsen, er der kun to til håndtere situationen - i værste fald kun én, hvis den anden er faldet i vandet. Gennemgå derfor båden sammen. Sæt jer grundigt ind sikkerhedsudstyret og tjek riggen, tovværk, VHF og anker.

Skærmbillede 2016 03 12 kl. 21.34.15

Tjek båden igennem inden en sejlads. Det giver ro. Foto: Peter Søgaard.

Der skal også bruges tid på at studere søkort og kapsejladsens rute - hvad er der vigtigt i det farvand man sejler i, og hvor er der potentiel fare. Sæt jer ind i sejladsen og ikke mindst de mange manøvre, der er under vejs. En grundstødning er dyr, især når man kun er to mand om bord til at få båden fri. Brødrene Ipsen kan jo berette om, hvor svært det er - de er kendt for at finde gode steder at parkere rundt om Fyn, lyder det fra Henrik Jørgensen med et smil på læben.

Det er også en god idé at udforme en vagtplan med udgangspunkt i vejrudsigten. Vejrudsigten er i det hele taget yderst vigtig i forhold til en given sejlads. Hvis det er muligt at hente friske informationer under sejladsen, så er det at foretrække. På den måde bliver man sjældent overrasket som team. Vejret er jo også vigtigt i forhold til taktikken uden på kapsejladsbanen, lyder det fra Jan Hansen.

Hvis vi lige skal runde det, at man kun er to personer om bord, så er det vigtigt, at man hviler på skift - hvis man skal holde hele vejen. Her er planlægning igen afgørende, hvis det er muligt at planlægge hvile i mere stille perioder af kapsejladsen, så er det bestemt at foretrække, supplerer Henrik Jørgensen.

Med til forberedelsen hører også at tænke på forplejningen om bord. Her er de to herres råd, at en madpakken skal være lækker - også selv om den er smurt for 24 timer siden. Tænk på at varierere maden og snacksene om bord, så der er lidt for enhver smag, lyder deres gode råd.

Aftal ambitionsniveauet på forhånd

Det skal være sjovt for alle om bord at deltage i en kapsejlads. Hvis man har et forskelligt ambitionsniveau, vil en om bord blive skuffet. Det er ikke en skam at justere ambitionsniveauet undervejs. Der kan ske så meget. Det kan være vejret er mere udfordrende, end I regnede med. Det kan også være, at trætheden spiller ind. Men omvendt kan det også være, at alt bare spiller om bord for jer, og så kan niveauet skrues op, forklarer Henrik Jørgensen, der dog påpeger, at det vigtigst er, at det er sjovt at sejle.