Kend dit grej: Trim bådens el-system

Næsten alle både er spækket med elektronik og elektrisk udstyr. Derfor skal bådens elektriske system være dimensioneret til det store forbrug og samtidig kunne overleve og fungere i bådens barske miljø med fugt og salt.

Skal fungere korrekt
Det stiller krav til fx samlinger, kabler og ledninger, for korrosion i samlinger eller for småt dimensionerede kabler giver stor modstand i kabelføringen. Det kan medføre at udstyr med højt forbrug, som fx køleskabe, ikke fungerer korrekt, og kan i værste fald få kompressoren til at brænde sammen.

Brand om bord
Et defekt og ikke sikret el-system kan også starte en brand om bord. I forbindelse med projekt Sikker Havn har FLID undersøgt hvilke typer ulykker der sker i havne og både. Her fremgår det at 26 % ud af 46 registrerede brande i både opstod på grund af el-installationer og brug af el-apparater om bord. Især varmeapparater for tæt på brændbare materialer er farlige.

Bådens landstrøm på 230 volt skal tages alvorligt og større installationer med HFI-relæ skal udføres af en fagmand.

Pas på med halogen
Man skal også passe på med at indbygge halogenlamper i brændbar garnering, fordi de bliver så varme, at det kan starte en brand.

Der er dog ingen reel brandfare fra el-systemer i både, når bare anlægget er sikret og dimensioneret rigtigt.

Læs hele artiklen
Læs i decembernummeret af Bådmagasinet om hvordan du trimmer bådens el-system. Magasinet kan købes i kiosker landet over samt online og til iPad her.Kort nyt

EYOTY: Danmark blandt de bedste i verden

World Match Racing Tour

Frederik Fomsgaard Bruun vil genoplive Match Race i Marselisborg

Kort nyt

Luksusyacht til små 4 millioner op i røg

★ Interview & Portræt

★ Nicolas fotograferer fra skyen

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Hvis der er noget vi glæder os til...

USA: GM ind på markedet for e-motorer

Der er en ny kat i byen