fbpx

Hvad slags hestekræfter har du brug for?

Inkluder i Newsletter: Ja

Der er både brygger- og galopheste - og de bruges til vidt forskellige formål. Sådan er det også med de hestekræfter, der findes i bådmotorer. Her lidt hjælp til at forstå, hvilken slags hest din båd har brug for. De fleste af os sejlere har et ret enkelt forhold til motoren. Hvor mange heste har den, spørger vi. Og så tror vi, at det siger det meste om, hvilken kraft den kan levere.

Drejningsmoment?

Sådan forholder det sig ikke. Når det gælder deplacementbåde, forholdsvis tunge både som ikke planer, ville det give mere mening at spørge efter motorens drejningsmoment. Og derefter hvilken type skrue maskinen kan håndtere. I det øjeblik man har forstået det, er antallet hestekræfter knapt så væsentligt.

Langsomtgående motorer

Vi har talt med Peter Bladt, manden bag Bladt Diesel. Han har udviklet en serie langsomtgående motorer. "Det er ikke uden grund, at alle kommercielle skibe bruger langsomtgående motorer", siger han. "De udvikler ikke alene et højere drejningsmoment, men de holder også længere, og bruger mindre brændstof".

Læs mere om hestekræfter, drejningsmoment, stempelvandring, brændstifsudnyttelse med mere i denne artikel, der findes i det Bådmagasinet, der er på gaden nu.

Køb artiklen - Læs artiklen "Hestekræfter er ikke bare hestekræfter". Køb artiklen og få den som PDF fil - lige til at læse med det samme.

Køb online udgave - Du kan læse Bådmagasinet, hvorfra i verden du har lyst, det eneste det kræver er en computer og en internetforbindelse.

Køb iPad magasin - Læs Bådmagasinet på din iPad. iPad magasinet downloades som pdf, der kan gemmes i iBooks app'en på din iPad.

Er du abonnent - men uden dit Bådmagasin lige ved hånden, ja så logger du bare ind her. Læs artiklen som ligger under vores menupunkt "Artikler" - "Artikler for abonnenter".

Ønsker du at tegne et abonnement på Bådmagasinet, så klik her.