fbpx

Sikkerhed: Kan du stole på din vest?            <br />

Hvad så! Duer de redningsveste, vi bruger? Kan du være sikker på, at vesten holder dig oppe, når det virkelig gælder. Og hvis du bruger en oppustelig, kan du så være sikker på at den i det hele taget puster sig op.
”Ja, du kan være helt sikker på, at den blæser sig op,” siger Irene Schwartz fra Søsportens Sikkerhedsråd. ”Vi har de sidste par år demonstreret mellem 4000 og 5000 oppustelige veste rundt om i danske havne. Og vi har aldrig været ude for, at en af dem svigtede.
”Nej, du kan ikke være sikker på din vest puster sig op,” siger Flemming Jensen fra Falck-Nutec der laver sikkerhedskurser for havsejlads. ”På Falcks første kursus i 2007 blev der afprøvet i alt 11 veste, og de fire virkede ikke efter hensigten,” fortæller kursuslederen, der selv er en erfaren sejler.

Livsfarlig eller livreddende
Hvem har så ret? Og lyver den ene af parterne? Nej, heldigvis har begge ret, men de taler om to forskellige ting. Søsportens Sikkerhedsråd taler om nye veste, der dagligt bliver kontrolleret og udstyret med en ny og frisk patron, hver gang de er blevet demonstreret.
De 11 veste, der blev brugt på den meget realistiske øvelse i specialsvømmehal i Esbjerg med kunstig storm og bølger, var kursisternes egne personlige redningsveste, som altså i fire tilfælde ikke var vedligeholdt godt nok. En femte vest viste sig også livsfarlig, fordi den var ved at kvæle den person, den skulle redde! Det viste sig, at sejleren havde købt en oppustelig vest i en lille børnestørrelse. Den bar fint oppe, men halsåbningen var så lille, at den oppustede vest var ved at kvæle ham.
De oppustelige veste, der ikke duede, ville altså have virket, hvis blot de var blevet vedligeholdt, mens ham, der havde købt en børnevest, burde have tjekket størrelsen, inden han bar den ud af forretningen.

Mindst en gang om året
Hos Søsportens Sikkerhedsråd siger man, at eksemplerne klart viser, at alle redningsveste skal afprøves mindst én gang om året. Da udløsermekanismen og luftpatronen kun kan bruges én gang, vil en afprøvning automatisk betyde, at patron og mekanisme udskiftes årligt.
De såkaldte faste redningsveste og svømmeveste har også deres begrænsninger, selvom de er knap så fatale. Også de kan blive slidt, hvis de bliver brugt for meget som siddepuder eller får lov at ligge fugtige over flere sæsoner i en lummer kistebænk. Men mens de faste veste kun bliver lidt dårligere, hvis de bliver misligholdt, så er det et enten eller for de oppustelige veste. Hvis de ikke virker, så er man bedre hjulpen uden.

Valget er dit
Du bestemmer selv hvilke fordele og ulemper, du foretrækker, og som passer bedst til din måde at sejle på, når du vælger vest. Men ovenstående viser, at vælger du en oppustelig, forpligter du dig samtidig til at tjekke den, eller få den afprøvet, hvert eneste år.
Du kan selv tjekke vesten ved at bade med den på og derefter udskifte CO2-patron og automatik. Hvis du ikke selv kan finde ud af at udskifte mekanikken, kan du få tjekket vesten og udskiftet det nødvendige for omkring 300 kr.

2011-08-29 19:26:13 af rxytzyeub

lDRDAu , [url=http://dntibjeypqnj.com/]dntibjeypqnj[/url], [link=http://onyjhtfocsvo.com/]onyjhtfocsvo[/link], http://gfcjajtjdbhq.com/