fbpx

Sommer tips Sommerhavnens magiske magnetisme.

Man vågner ved at det hyler i riggen og naboens fald klasker mod masten. Det lyder næsten værre end vejrudsigten i går aftes. Og efter en tur ud på yderste mole, sammen med nogle af de andre tursejlere fra havnen, er beslutningen klar: Det blæser for meget til at sejle. Vi bliver i havn. Vi er indeblæst. Sommerturen er midlertidig sat på standby.
Tilbage i cockpittet kan morgenmaden nydes uden hastværk. Hvad skal vi så bruge dagen til. Som altid er det børnene der er hurtigst til at omstille sig. Må jeg gå op på legepladsen? Må jeg fiske krabber? Må vi få en is? Mor er den næste, der tager sig sammen: ”Vi går alle en tur og ser på byen.” Men skipper bliver om bord. Situationen skal holdes under kontrol. ”Bliv nu ikke for længe væk, hvis vinden skulle løje.” Og mens mor og børn går i byen, går han op og ned ad molen med de andre fædre/skippere og diskuterer vejret.

Skipper er rastløs
Vejrudsigten aflyttes hver time, og de mange småreparationer om bord får lov at vente. Skipper er rastløs. Vinden frisker, men varsles løjende for indre danske farvande for i morgen.
Mor og børn kommer glade hjem til båden. ”Vi har mødt nogen fra skolen. Deres båd ligger på den anden mole. Må vi godt gå derover?” Mor siger ja, hun er glad, for hun har købt lækkerier til frokost og har en aftale med en anden sejlerkone om at gå på stranden med børnene om eftermiddagen.
Dagen går, vinden frisker, og aftenen i bådene bliver helt hyggeligt. Sikke mange vi kender. Og sikke mange flinke sejlere vi har mødt i dag.
Dagen efter er vinden løjet lidt som lovet, men den har skiftet retning, så både den og bølgerne der stadig er høje fra i går, er lige ret imod den planlagte kurs. Efter en tur på yderste mole og en kort rådslagning bliver det besluttet. Vi er indeblæst endnu en dag. Men i morgen. Børnene bliver ved med at træffe nye kammerater.

Cirkus i byen
Denne dag går dobbelt så hurtigt som i går. Børnene leger, mor går på visitter og skipper får ved hjælp af en flink medindeblæst sejler repareret noget vigtigt om bord. Om aftenen er vinden løjet en smule. ”Far, der er cirkus i byen i overmorgen, må vi se det?”
”Nej, der er vi mange sømil herfra.”
Men dagen efter er vinden alligevel ikke løjet så meget, som lovet. Og når vi nu ikke sejlede i går, så går det vel heller ikke an at sejle i dag. Og vinden og søen er stadig i mod. Dagen går med alskens hyggelige gøremål for hele familien, sammen og hver for sig. Og om aftenen lover mor børnene, at de må komme i cirkus i morgen – måske.
Dagen efter er vinden stadig frisk, men den er drejet, så nu kan vi holde op til næste havn. Men søen? Den slår stadigt hårdt mod ydermolens sten. Og når nu børnene så gerne vil i cirkus. Det er jo også deres sommerferie.
Efter morgenmaden kigger far på et par håbefulde sejlere, der forlader havnen. ”De har nok noget uopsætteligt de skal nå frem til,” forklarer han mor. Og frokosten om bord er vidunderlig, luren bagefter er tiltrængt, og børnene morer sig pragtfuldt i cirkus. I løbet af eftermiddagen kommer mange både ind i havnen.

Pragtfuldt sejlvejr og morale
Dagen efter er vejret pragtfuldt. Vinden og søen er perfekt. Men nu har skipper gang i en større reparation af motoren, og der er noget træværk der skal slibes og lakeres – når nu vejret er så godt. Børnene leger på stranden og mor nyder livet i sommerlandet.
Sådan går dagene indtil børnene bliver rastløse og mor ikke kan finde mere at købe oppe i byen eller at man på grund af feriens længde bliver nødt til at fortsætte. Næste morgen lader mor fortøjningerne gå, børnene bjærger fenderne og far bakser med at få ankeret fri af havbunden. Det har gravet sig langt ned, men op kommer det.
Og hvad er så moralen i denne lille sommerfortælling? Der er ingen morale. Sommerferie og sommerturen handler jo netop om, at familien skal ha’ det dejligt og nyde livet. Og hvis ikke det at være ”indeblæst” i 4-6 dage i det dejlige danske sommerland er at nyde livet, så ved jeg ikke hvad ”nyde livet” betyder. God sommer.