fbpx

Vælg et lykkebringende bådnavn

Inkluder i Newsletter: Ja

Et bådnavn som ”Kuling” er ikke ualmindeligt, men f.eks. ”Laber Brise” må da bedre kunne lokke det gode vejr frem? Dejligt vejr er jo det, vi mest ønsker os.
Har din båd et lykkebringende navn kan du måske forbedre dit held over for vejrguderne. Både Odysseus og vikingerne ofrede jo til guderne før en længere sørejse. Biblen fortæller også om en ofring til søs, da profeten Jonas af skibets besætning blev kastet over bord for at stilne stormen. Det hjalp på vejret, mens Jonas blev slugt af en hval, spyttet i land og siden fulgte Herrens bud.
Man må i al fald ikke udfordre vejrguderne. F.eks. fløjter man ikke om bord, for det er en sorgløs letsindighed, der påkalder storm og ulykker. Det er faktisk forbudt at fløjte om bord i krigsskibe i mange lande, også Danmark. Tidligere var det i øvrigt også et praktisk forbud, da mange signaler blev givet med bådsmandspibe (fløjte), som ikke måtte forveksles med en fløjtende matros.
En lykkebringende mønt, helst en sølvmønt, lagde man tidligere under masten. Det virker, det ved jeg. Det er kun 30-40 år siden man gjorde sådan, og antagelig findes der stadig en mønt under enkelte træmaster i dag.
Også lykkebringende bådnavne har været brugt lige siden. I dag ser det faktisk ud til at tyskere er bedst til at finde på bådnavne, der skal mildne guderne og skaffe behagelig rejse for bliden bør. Her er eksempler.

”Jolie Brise”
Et af de først kendte lykke-bringende navne havde en fransk lodsbåd ”Jolie Brise” (god brise) fra 1913. Årstallet var ikke uheldigt, for ”Jolie Brise” vandt alle store kapsejladser. Dengang var en lodsbåd en sødygtig og meget hurtig sejlbåd, ligesom America’s Cup skonnerten ”America”, der var bygget som amerikansk lodsskonnert.
”Jolie Brise” blev købt af en englænder og ombygget til lystbåd, og så vandt båden det traditionelle Fastnet Race i 1925. I 1926 krydsede båden Atlanten og vandt Bermuda Race. Hjemme igen vandt båden atter Fastnet Race i 1929 og 1930. I 1932 vandt ”Jolie Brise” igen Bermuda Race. Der var bestemt lykke i navnet ”Jolie Brise”.
I 1950 hed en engelsk sejl-båd ”Jolly Brise” (munter brise), og var inspireret af den franske lodsbåd.


2009-06-28 13:25:14 af knjrxwqbf

LOoqQG qtrwmklwgcyv, [url=http://uwocxbnmzljf.com/]uwocxbnmzljf[/url], [link=http://tibltecshfrj.com/]tibltecshfrj[/link], http://jssvhvjvzdsu.com/
2011-05-17 11:34:14 af Anders

Der er tusindvis af gode bådnavne at vælge imellem her på denne side. http://www.anderslundgren.dk/baadnavne/








Kapsejlads

Sejlerlandsholdets sidste store test før OL

Kort nyt

Podcast: Ny episode - hvorfor egentlig sejle?

Havne

Christiansø Havn skal igennem kæmpe renovering

Bådudstillinger

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Kort nyt

Krigsveteraner får hjælp til at komme ud at sejle 

Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen





Udvalgte artikler *