fbpx

Ferie-fendere kan bruges til meget

Maste-ro
Det giver ofte spørgsmål fra andre fritidssejlere om det er fordi masterne slår sammen?
Nej, fenderne hindrer effektivt masten i at vibrere irriterende i vinden. Især vindretning 45 grader ind forfra (bidevind) og halv vind kan få en nøgen mast til at ryste, så nattesøvnen spoleres. En cirkelrund mast (f.eks. Spækhuggermast) kan vibrere ved alle vindretninger. Men en fender hejst i 3/4 mastehøjde kan til gengæld spolere vindens virkning, så masten ikke ryster. To fendere er bedst til master på over 13-14 m.

Bådmandsstol?
En stor fender bruges ofte som bådsmandsstol. Her sidder mastemanden til variation overskrævs på fenderen. Træk en sikkerhedsline under fenderen, hvis et fenderøje rives ud. De er stærke, men er de beregnet til 80 kg sidelæns træk?

Numsen holdes tør
Sidder man på en fender i en lille gummibåd uden tofter, løftes man bedre op i forhold til årerne. Desuden bliver man ikke våd i bagen, når der er pjasket lidt vand ind i båden.

Under transporten¨
Trailerbådens mast kan ligge blødt på fendere oven på jollen ved kørsel. Hvis trailerbåden er en mindre jolle kan den også trækkes op på stranden på ruller af store fendere. Rens dem for sand bagefter.


Sikker fortøjning 
Fender under fortøjning, der slides hårdt mod rælingsliste, høj kajkant eller skærgårdsklippe. Fenderen kan være klemt flad efter en hård nat, men det er bedre end at fortøjning eller ankertov slides over.

Dejlig blød
En fender-gynge er fantastisk populær til børn. Kan den hænges op i feriehavnen, er ungerne optaget i lang tid. Ellers prøv derhjemme. Børn slår sig ikke hårdt mod en fender som mod en træ-gynge.

Ikke så pænt
Det truende anker i stævnen risikerer at lave grove hak i andre både eller i træbroen. Her er en slatten fender trukket uden på ankeret. Ideen er god, udførelsen kan diskuteres.

Fendere i ankeret
Tre-fire sammenbundne fendere kan få ankeret til at flyde, så det kan færges ud af en svømmer ved grundstødning mv.
Sidder ankeret urokkelig fast i bunden, må man lade ankeret blive dernede og kappe ankertovet. Er der mulighed for senere at få fat i en dykker, kan man binde en line med en fender som bøje i ankertovet. Så kan dykkeren finde ankeret og få det løsnet.

Genbrug
En punkteret fender kan skæres til og sættes ned over el-standeren. Så er de sårbare (indendørs) el-stik og samledåser vandtæt beskyttet mod regn.

Signaler sikkerhed
Fenderen sættes på broen ud for stævnen. Det er pænere end at båden har en permanent stævnfender, der signalerer usikkerhed. Fendere kan også sættes på Y-bomme. Specielle massive fendere fås til bro og bomme.