fbpx

Ferie-fendere kan bruges til meget

Artikelindeks

Maste-ro
Det giver ofte spørgsmål fra andre fritidssejlere om det er fordi masterne slår sammen?
Nej, fenderne hindrer effektivt masten i at vibrere irriterende i vinden. Især vindretning 45 grader ind forfra (bidevind) og halv vind kan få en nøgen mast til at ryste, så nattesøvnen spoleres. En cirkelrund mast (f.eks. Spækhuggermast) kan vibrere ved alle vindretninger. Men en fender hejst i 3/4 mastehøjde kan til gengæld spolere vindens virkning, så masten ikke ryster. To fendere er bedst til master på over 13-14 m.

Bådmandsstol?
En stor fender bruges ofte som bådsmandsstol. Her sidder mastemanden til variation overskrævs på fenderen. Træk en sikkerhedsline under fenderen, hvis et fenderøje rives ud. De er stærke, men er de beregnet til 80 kg sidelæns træk?

Numsen holdes tør
Sidder man på en fender i en lille gummibåd uden tofter, løftes man bedre op i forhold til årerne. Desuden bliver man ikke våd i bagen, når der er pjasket lidt vand ind i båden.

Under transporten¨
Trailerbådens mast kan ligge blødt på fendere oven på jollen ved kørsel. Hvis trailerbåden er en mindre jolle kan den også trækkes op på stranden på ruller af store fendere. Rens dem for sand bagefter.Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?