fbpx

Gør fordækket tryggere med fodlister


Fod- og håndlister på fordæk er praktiske, og de kan også give lidt karakter til et hvidt glasfiberdæk. Fodlisterne forlænger forlugens sider hen til masten i det typiske arbejdsområde.

            Fordækket er ofte en urolig og skrå arbejdsplads, når sejl skal bjerges eller skiftes, når spileren skal bommes, og når fortøj-ninger og fendere gøres klar ved havneanløb.<br />

Derfor er fordæksgaster blevet meget glade for disse fodlister, der også bruges som håndlister, når der er bølger og krængning.
Fodlisterne føles sikre, fordi de sidder nær bådens midterlinje mellem forluge og mast. Alle både har på selve rælingen en fodliste, og som regel også sø-gelænder, men det er sidste stop før du glider over bord. Med ekstra fodlister længere inde på dækket er der tryg afstand til det brusende vand i læ side.
I hårdt vejr kravler man på fordækket, og så bruges fodlisterne som håndlister. Gaster, der har været på fordækket for at hjælpe genuaen ind over søgelænderet i en stagvending, er glade for håndlisterne, når båden krænger over og de skal klatre ”op ad bakken” til luv dæk.
Fodlisterne kan bruges til mange andre ting: Et bjerget sejl og ting til tørre kan surres til dem. Fendere kan fastgøres i dem, når der ikke er søgelænder. Langs fodlisten kan trim-liner og en gjord til livline føres frem uden risiko for at man kommer til at træde på linerne, så de ruller og man falder.
Listens åbninger skal være så store, at en hånd kan få fat, og tovværk må ikke kunne klemme sig fast. Åbningerne får listen til at se let ud, og vand løber igennem. Langs en mas-siv liste vil der danne sig grøn mug, hvis man ikke jævnlig skrubber rent.
Dimensioner
Disse fodlister af ubehandlet teaktræ har fungeret i 12 år. Listen er 40 mm høj og åbningerne er 16 mm høje. Listens tykkelse er 22 mm, men benene er 30 mm forneden, så fod-listen ikke ”vælter” ved et side-læns tryk. Listens åbninger er 28 cm lange, og da man træder meget på fodlisten, bør åbningerne ikke være længere, så listen svækkes. Årerne i træet bør så vidt muligt følge dækkets krumning.
Propper og ekstra bentykkelse er limet med polyurethan lim, og listerne sidder med tynde bolte og polyurethan fugemasse.