fbpx

Skrå overkanter på trælugen

Inkluder i Newsletter: Ja

Den gamle kahytsluges nedre kant slibes skrå, så vand løber af. Én hånd til trekantsliberen og én hånd til en bøjelig japan-spartel, så fyldingens tynde krydsfinér ikke ødelægges.

            Mange luger er lavet forkert, så regnvand bliver stående på de smalle kanter ved rammer og lister, og så mørnes lugen, selv om den er af teaktræ.<br />

Alle kanter og lister skal have skrå overside, så vand løber af uden at samle sig. Gerne en 45 graders skråning.
Birger Thomsen havde en ældre IF-sejlbåd som så mange andre med netop sådan en forkert kahytsluge. Den var med-taget af vejr og stillestående vand. Han fandt på at skrå-slibe kanten med en trekant-sliber (deltasliber) med groft slibepapir. Samtidig holdt han en bred, bøjelig ”japan-spartel” mod lugens fylding, så maskinen ikke sleb i fyldingens ganske tynde yderkrydsfinér. Ganske enkelt. En overfræser kunne også bruges, men det kræver øvelse og en overfræser med det rigtige fræsejern.
En øvet håndværker kan skære falsen skrå med et skarpt stemmejern og let håndslibning, men hvis du er ”amatør” vil stemmejernet sikkert smutte og ødelægge krydsfineren.
Det er tilstrækkeligt at lave skrå fas på underste liste, hvor vand kan samle sig, men måske er det pænere at lave en 45 graders fas på alle kanterne. Lak vil holde bedre på et skråt eller rundet hjørne end på et skarpt, vinkelret hjørne.










Kapsejlads

Sejlerlandsholdets sidste store test før OL

Kort nyt

Podcast: Ny episode - hvorfor egentlig sejle?

Havne

Christiansø Havn skal igennem kæmpe renovering

Bådudstillinger

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Kort nyt

Krigsveteraner får hjælp til at komme ud at sejle 

Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen





Udvalgte artikler *