fbpx

Gode råd til at vedligeholde bådbatteriet

Inkluder i Newsletter: Ja

Batteriet til båden er muligvis gået kold over vinteren. Få det gennemset og gjort klar til sæsonen inden søsætningen.

             Efter en af de koldeste vintre i mands minde er det nu igen tid til at gøre båden klar til den kommende sæson. Især batteriet skal efterses, inden det tages i brug igen. Det første, man bør gøre for at kontrollere, at batteriet er i god stand, er at kigge efter synlige skader. For eksempel kan der være sivet syre ud, hvis batteriet har været væltet, og polerne kan være oxiderede. Hvis batteriet har stået i kulde uden at være opladet, kan det i værste fald være frosset i stykker, og plastikken omkring batteriet kan være revnet, fortæller Exide i en pressemeddelelse.<br />


Test batteriet
Næste trin er at teste, om batteriet er fuldt opladet. Man kan f.eks. bruge en batteritester, som hurtigt fortæller, om batteriet er opladet eller ej.

”Hvis testen viser, at man skal oplade sit batteri, kan man normalt gøre dette uden problemer. Der er dog en risiko for, at batteriet kan have taget permanent skade, hvis det har været afladet længe,” siger Christer Svensson, Senior Product Manager, Exide Nordic.

Behov for eftersyn
Alle batterier, der har overlevet vinteren, har behov for et eftersyn, inden de skal yde i den kommende sæson. Et par gode tips til at opretholde batteriets ydeevne er at rengøre batteriet og smøre batteripolerne for at beskytte dem mod oxidering. Hvis batteriet kan åbnes, bør man også kontrollere væskeniveauet og efter behov påfylde destilleret vand. Sidst - men ikke mindst - anbefales det at oplade batteriet, inden det monteres.

”Det betaler sig altid at bruge lidt ekstra tid på vedligeholdelse og pleje af batterierne, så de ikke går til for tidligt. Når man har ferie, vil man gerne undgå at bruge tid på at ordne et batteri, som ikke fungerer,” fortæller Christer Svensson.

Sådan holder dit batteri længere
• Afbryd batteriet fra alle elektriske systemer i løbet af vinteren, således at strømmen ikke aflades fra batteriet til f.eks. ure og alarmer.

• Selv når batteriet er afbrudt, vil det langsomt blive afladet gennem selvafladning. Kontroller derfor batteriets spænding med jævne mellemrum. Hvis spændingen falder til under 12,4 V, skal batteriet oplades.

• Når man oplader batteriet, skal man vælge en oplader, som er tilpasset batteriet.

• Et batteri trives bedst, når der ikke er for ekstremt lave eller høje temperaturer. Det bør dog opbevares køligt men frostfrit, da selvafladning halveres for hver 10. grad, temperaturen sænkes.

• Hold batteriet rent og tørt, da fugt og snavs kan føre til små lækstrømme og bidrage til øget selvafladning.

Klik på nedenstående link for at downloade batteriguide (PDF-fil):









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *