fbpx

Sådan redder du dig op på isen


Du kan ligge i iskoldt vand i tre-fire minutter, før din krop er så nedkølet, at du ikke vil være i stand til selv at komme op, fortæller overlæge Michael Wanscher til Ekstrabladets hjemmeside. Arkivfoto: Joakim Rechnitzer.

             De danske sejlere holder sig for tiden på land med overisede farvande. Skulle uheldet ske – man glider på broen og dratter igennem isen kan det være svært at komme op. Og i det iskolde vand går der ikke mange minutter før man mister bevidstheden. Overbrandmester for pionertjenesten ved Københavns Brandvæsen Ole Nielsen fortæller til ekstrabladet.dk hvordan man redder sig selv hvis du er faldet i vandet.<br />


”Du skal bevæge dig hen til kanten af det stykke is eller den våge, hvor du er røget i og lægge dig med ryggen mod isen. Så skal du med ryggen først prøve at 'mave' dig baglæns op på isen med svømmetag. På den måde fordeler man trykket bedst på isen, så den ikke knækker,” siger Ole Nielsen.

Svært at overleve under isen
Hvis du derimod prøver at komme op på maven ved brug af dine hænder og albuer, risikerer du, at isen bliver ved med at brække af, og i det kolde vand, bliver du hurtigt træt, skriver ekstrabladet.dk. Skulle du være kommet under isen skal man svømme efter det mørkeste sted i isen, hvor åbningen er. Men Ole Nielsen understreger at det nærmest er umuligt et redde sig selv hvis man er kommet under isen.

Læs mere om hvordan du redder dig selv og andre op af vandet (eksternt link).http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1299766.ece