fbpx

Ugens Sejlertips: Trim i hård vind

Inkluder i Newsletter: Ja

Du kan komme langt med at trimme sejlene rigtigt i hård vind - faktisk kan du i mange tilfælde helt undgå at rebe. Det gælder dog primært på kryds - på mere åbne vinkler er det i højere grad nødvendigt at reducere sejlføringen. Her er en opskrift på et godt grundtrim i hårdt vejr:

Sæt agterstaget

Start med at sætte fald/cunningham og agterstag hårdere til, og stram også bomudhalet, så storsejlet bliver fladt i bunden. Det er ofte en god idé ikke at sætte storsejlskødet meget hårdt, men her er der store forskelle fra bådtype til bådtype. Løjgangen til storsejlet slippes derefter ned i læ, indtil trykket i storsejlet er lige stort nok til at give balance i båden. Flyt evt. forsejlets skødepunkt en anelse tilbage, hvis det lukker i agterliget.

Fladt og åbent - og dybden frem

Lad os kigge på hvad der sker her: Med dette grundtrim har du bøjet masten med agterstaget – dermed trækker du dybde ud af storsejlets midterparti og åbner agterliget/skaber tvist i toppen af sejlet. Det reducerer kræfterne i riggen betydeligt. Det stramme agterstag flader og åbner samtidig forsejlet, eftersom forstaget bliver strammere. Med fald/cunningham har du fladet storsejlet yderligere, og sørget for at det dybeste punkt i sejlet trækkes frem – dermed reducerer du sidekræfterne, og øger sejlets fremadrettede kraft. Med bomudhalet har du også fladet storsejlets bundparti, og det tager også lidt af trykket. Ved hjælp af det rigtige samspil mellem løjgang og skøde har du sørget for at bommen, og dermed storsejlet, får en større vinkel til bådens centerlinje. Det reducerer sidekræfterne endnu mere, og regulerer samtidigt bådens balance.

Åbne vinkler: Reducer sejl

Med et sådant trim kan du udsætte, eller helt undgå at rebe, selv i temmelig hård vind – vel at mærke når vinden er foran for tværs. Du kan sagtens kombinere med at styre højt i vindstødene, eller slippe løjgangen (eller skødet, hvis løjgangen ikke er lang nok). På læns og åben halvvind er sagen en lidt anden – der er som sagt ikke så meget at hente på at trimme. Den eneste måde virkelig at reducere kræfterne i riggen på, er at reducere antal kvadratmeter sejl. Det vil sige at rebe, eller tage sejl ned.

Forside-BM skraa-lille

Køb Sejlerbogen og et abonnement på Bådmagasinet her

Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Udvalgte artikler *