fbpx

Ugens Sejlertips: Trim i mellemvind

Inkluder i Newsletter: Ja

Egentlig er rig og sejl på de fleste sejlbåde dimensioneret til en vindstyrke mellem let og jævn vind (ca. 4-6 sekundmeter). I den vindstyrke handler det simpelthen om at trykke gassen i bund - det vil sige trække maksimal kraft ud af sejlene.

Forkrumning af mast?

Sæt gerne agterstaget til, men kun så meget, at masten bøjer en lille smule. De fleste storsejl er konstruerede til en mast med en lille permanent krumning i længderetningen. Men prøv dig frem, her er der store forskelle fra båd til båd. Er der store eller krappe bølger, kan man gøre sejlene lidt dybere end hvis vandet er fladt. Det gøres ved hjælp af lidt løsere fald/cunningham og bomudhal. Forsejlet kan evt. skødes lidt løsere.

Check øverste tickler

Storsejlet skødes godt ind; nu er der nok tryk i sejlet, til at agterliget åbner tilstrækkelig - selv med stramme skøder. Men skød heller ikke for hårdt ind; en smart finte er at sætte en tickler ved agterkanten af øverste sejlpind. Den skal "næsten" gemme sig i læ side - men ikke helt.

Læs mere på bogens hjemmeside

I Sejlerbogen findes et stort kapitel om sejltrim, som er tilgængelig for de fleste - samt et kapitel om bådfart på højt niveau, forbeholdt erfarne kapsejlere. Bogen har sin egen hjemmeside, hvor du blandt andet kan bladre i prøvekapitler og bestille bogen. Nu har hjemmesiden fået en nyheds-sektion, hvor tidligere udgaver af ugens sejlertips kan læses i sin helhed.

Køb Sejlerbogen og et abonnement på Bådmagasinet her









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *